Hangolódjunk népzenei programokkal a karácsonyra!

Közeleg a karácsony, a plázákban felgyúlnak a karácsonyi fények, felépülnek a giccses szánok, a csillogó rénszarvasok, és persze végtelenítve hallgatjuk, hogy All I Want For Christmas Is You. A kommercializálódott ünneplés helyett most olyan értékes népzenei programokat ajánlunk, amelyekkel nemcsak hangolódni lehet a karácsonyra, de töltődni és épülni is tudunk.

2023. 12. 06. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jubileumi évadzáró Muzsikás-koncert (2023. december 8., Magyar Nemzeti Múzeum)

Az ötvenedik évforduló számos sikeres jubileumi koncertje után most a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar a sorozatot egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án. A jubileumi év az öröm mellett bánatot is hozott, hiszen elvesztették társukat, Éri Pétert, aki 48 évig volt a Muzsikás tagja. A zenekar – ahogy a népzenészek színe-java – hiszi, hogy az égi zenekar és benne Péter együtt húzza a földiekkel, ahogyan az adatközlő mestereik is sokan már a túloldalon muzsikálnak. 

A Muzsikás együttes
Itt még Éri Péterrel… A legendás zenész nélkül is folytatja misszióját a Muzsikás. Fotó: Muzsikás/Opitz Tamás

Az ötven éve alakult Muzsikás együttes fogalom, legenda, márkanév. Lassan olyan, mint Puskás Öcsi vagy a piros paprika. Bárhol a világban a magyar kultúra követeinek számítanak. A világhírű zenekar a parasztzenészek elhivatottságával, mély tudásával, lelkével és alázatával muzsikál egy vidéki iskola tornatermében éppúgy, mint a Carnegie Hallban. 

Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a Womex díjjal is elismerték. 

A magyar nemzeti múzeum-beli jubileumi koncerten közreműködik Petrás Mária (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Farkas Zoltán Batyu – Tóth Ildikó Fecske (tánc).

 

Szarka Gyula-koncert (2023. december 16., Fonó Budai Zeneház)

A Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző a Betlehemi csillag című lemezét mutatja be december 16-án a Fonó Budai Zeneházban. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló koncert a karácsonyi ünnepkör legszebb és legismertebb szokásdallamait vonultatja fel. Az előadás vidám, önfeledt örömünnep, hiszen a karácsony a születésről és a szeretetről, a reményről és az újrakezdés lehetőségéről szól.

Szarka Gyula
Szarka Gyula fontosnak tartja, hogy bátran használjuk gyönyörű hagyományainkat. Forrás: Fonó Budai Zeneház

Rendkívül fontosnak tartom, hogy elsősorban a saját kultúránkkal legyünk tisztában, értsük és érezzük, hogy mi az a természetes közeg, ahová tartozunk, és mit kaptunk örökbe! Keresztény kultúránk egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony hagyta ránk a legnagyobb lenyomatát – a dallamkincset a magyar zenetörténelemben! A mendikálás, a betlehemezés, a kántálás örömétől ne fosszuk meg magunkat, családtagjainkat, barátainkat! Bátran használjuk gyönyörű hagyományainkat – énekeljünk karácsonyi dalokat a szeretetről!

 – vallja Szarka Gyula.

Az előadóművésznek nem ez az első karácsonyi műsora, hiszen a Ghymes együttes Mendika című lemezével az elmúlt másfél évtizedben bejárták a Kárpát-medencét, több száz koncertet adtak. Valójában e program folytatásának tekinthető a most megjelenő, Betlehemi csillag című szólóalbum, mely a magyar nyelvterület számos vidékéről eleveníti fel az advent időszak dallamkincsét.

A lemezbemutató koncert vendégei közül Szvorák Katalin felvidéki (gömöri) betlehemes dalokat és újévi köszöntőket énekel. Pelsőczy László prózával teszi különlegessé az estet: Ady Endre Karácsony – Harang csendül című versét és A karácsonyfás ember című novelláját mondja el. A győri középiskolásokból álló nagy múltú énekegyüttes, a Révai Zenei Műhely tagjai a teljes programban végig aktívan működnek közre.

 

Karácsonyi álom – A fény meséje (2023. december 17., Nemzeti Táncszínház)

Az adventi időszak újdonsága Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat ünnepre hangoló, élőzenével, hagyományos és kortárs táncelemekkel, autentikus és modern színpadi eszközök bevonásával készülő családi, táncszínházi előadása. A történetben a gyerekek egy különleges adventi kalendáriumot kapnak ajándékba, melynek ablakaiból az éjszaka folyamán előbújnak az adventi időszak kifejezetten magyar vonatkozású karakterei: Luca-napi boszorkák, pásztorok, lángos csillag. A további megelevenedő kultikus jelképek gombolyítják a történet fonalát és vezetik egyre közelebb a szereplőket, természetesen velük együtt a nézőket a karácsonyi ünnepkör valós tartalmi minőségéhez: a Fény – a Megváltó – születéséhez.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat családi, táncszínházi előadása igazi csemege lesz az adventi időszakban. Fotó: Mirkó István

A várakozással teli történet hol megható emelkedettséggel, hol humorral, játékossággal, alapvető emberi érzésekkel szövi át a táncjátékot. Paár Julcsi és Lakatos Róbert zenéje, Kocsis Enikő és Fitos Dezső koreográfiái és rendezése, a Fitos Dezső Társulat magával ragadó tánca igazi csemege lesz az ünnepi készülődés időszakában.

A produkcióban közreműködő táncosok: Alzetta Alexa, Balogh Boldizsár, Bíró Éva, Fafka Júlia, Fitos Dezső, Gellén Péter, Gera Zoltán, Guti Hajnalka, Hanekám Luca, Korompay Balázs, Mészáros Kinga, Molnár Bálint, Nagy Dorottya, Németh Eszter, Östör Ákos, Pásztor Zalán.

Gyerekszereplők: Bognár Blanka, Bognár Buda, Fitos Gáspár Dezső, Kuffler Mira.

 

A Csík Zenekar koncertje (2023. december 23., Sárvár)

December 23-án Sárváron, a Posta téren ad koncertet az idén 35 éves Csík Zenekar. Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy több mint három évtizede töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. A Csík Zenekarnak ez sikerült, igényes, sokszínű zenei világukat viszik tovább új dalaikban, miközben megidézik azokat a régi szép összeállításokat is, amelyek az utóbbi évtizedek magyar zenei palettáján végérvényesen nyomot hagytak.

A népszerűség egyfajta elvárást is hozott a közönség felől: hogy azokat a dalokat, amiket egyébként más, például az alternatív rock oldaláról ismernek, hallhassák a mi felfogásunkban is. És persze a díjak – amiket kaptunk az évek során – is arra késztetik az embert, hogy a munkáját minél igényesebben, minél jobb minőségben végezze. A közönség az újdonságra éhes, ez természetes, de sokszor nem is az a nehéz, hogy újdonságot hozzunk, hanem megtartani azt a figyelmet, amit ez idáig megkaptunk. Az újat és a régit is jó minőségben kell hozni, mindezt úgy, hogy vigyázzunk népzenei értékeinkre. A Csík Zenekaron kívül más projektekben is ezt próbálom továbbadni, az irodalom, a komolyzene vagy éppen a jazz segít nekem ebben

fogalmazott korábban egy interjúban Csík János.

A Csík Zenekar. Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor

A zenekar december 28-án pedig megtartja hagyományos óévbúcsúztató koncertjét a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol vendégei lesznek Nótár Mary, Beck Zoli és Kiss Tibi. A felkért vendégművészeket ezúttal – azontúl, hogy természetesen az ő könnyűzenei dalaik közül is mutatnak be feldolgozásokat – elsősorban az autentikus népzenei produkciókban való közreműködésre kérte fel a zenekar, így nagyon izgalmas estének nézünk elébe.

 

Borítókép: A magyar népzene karácsonykor is szívmelengető választás (Fotó: Getty)

 


 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.