Magyar menyasszony: kerítéskiállítás vezeti be a Nemzeti Múzeum nagyszabású tárlatát

A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri tárlatán a járókelők két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával, azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségre és a közönségre, továbbá ízelítőt kaphatnak a sokféle, izgalmasabbnál izgalmasabb női sorstörténetből.

Forrás: MNM2023. 11. 27. 11:00
A Magyar Nemzeti Múzeum új, Magyar Menyasszony tárlatát felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg.
A Magyar Nemzeti Múzeum új, Magyar Menyasszony tárlatát felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg. Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar menyasszony tárlat ötszáz évre visszamenően mutatja be a nők helyzetét, szerepét, életkörülményeit, személyes történeteiket, házasságaikat. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Mária királyné esküvői ruhája
Mária királyné 1522-ben viselt esküvői ruhája az egyik legrégibb darab Európában. Forrás: MNM

A múzeum több száz, a párválasztással és az esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. 

A textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a XVI. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor 1522-ben.

Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.

A Magyar menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan már több rendkívül sikeres akció zajlott le idén: a meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én, a menyasszony – Én menyasszonyom című gyermekrajzpályázatra rekordszámú, ezerötszáz mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye, a közösségi felületeken több mint tízezer tagot számlál a csoport, és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.

A kerítéskiállítás év végéig látható. A Magyar menyasszony kiállításra már vásárolható kedvezményes áron elővételi jegy a múzeum honlapján.

 

Borítókép: A Magyar menyasszony tárlatot felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg (Forrás: MNM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.