Középpontban a kürt

A MÁV Szimfonikus Zenekar Festetics-bérletének koncertjein a régi hagyományt követve egy-egy hangszer kerül középpontba. A február 9-i hangverseny műsora a kürt köré épül.

2024. 02. 06. 8:00
MÁV Szimfonikus Zenekar
A MÁV Szimfonikus Zenekar a Festetics-palotában (Forrás: Steirer Máté/MÁV Szimfonikus Zenekar) Fotó: MattSteirer Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az est szólistája és művészeti vezetője Zempléni Szabolcs kürtművész, aki 1981-ben született, 17 éves korában első díjat nyert a Concertino Prága nemzetközi kürtversenyen. További versenygyőzelmei: Markneukirchen (2000), Brno (2001), München, ARD-verseny (2005). Koncertezett Európa, Ázsia, Afrika és Amerika több országában, híres zenekarok koncertjein szólózott (Budapesti Fesztiválzenekar, Camerata Salzburg, Bambergi Szimfonikusok, Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Müncheni Kamarazenekar), olyan termekben, mint a Müncheni Gasteig Philharmonie és a New Yorki-i Carnegie Hall. 

Zempléni Szabolcs kürtművész
Zempléni Szabolcs kürtművész (Forrás: Zempléni.com)

2010 óta a Trossingeni Zeneművészeti Főiskola, 2019 óta a Hamburgi Zeneművészeti Főiskola professzora, a Trinity Music College (London) és a Tokyo Music College vendégprofesszora.

Zempléni Szabolcs kürtművész a fúvós kamarazene gyöngyszemeit tárja a hallgatók elé február 9-én, a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén.

Rossini fanfárja vadászat előtti jeladás a résztvevők felsorakozására, négy vadászkürt játssza zenekari kísérettel. Romantikus és figyelemfelkeltő zene, tekinthető „előgyakorlatként” a következő évben komponált Tell Vilmos című operához, amelynek cselekményében a vadászat fontos szerepet játszik.
Beethoven gyönyörű kamarazenéjében két-két oboa, klarinét, fagott és kürt szerepel. Az oktett 1834-ben jelent meg nyomtatásban, és ekkor tévedésből kapta a magas, op. 143 számot, amely azután így ment át a köztudatba. 
Michael Haydn (Joseph Haydn öccse) kürtre és harsonára komponálta kéttételes versenyművét, amelyben közreműködik Czirok Zoltán, a MÁV Szimfonikus Zenekar harsonaszólamának zenekari művésze. 
Paul Dukas, a Bűvészinas című szimfonikus scherzo szerzője La Péri (A tündér) című balettjéhez komponált ünnepélyes bevezető zenét fúvósokra, amelyben négy rézfúvós hangszert foglalkoztat, grandiózus és erőteljes zenével adja meg a jelet a táncjáték kezdetére.
Mozart Esz-dúr kürtversenyét 1784–1787 között írta. A zenekarban két klarinét, két fagott és vonósok játszanak. A kürtszólam ragyogóan virtuóz, alkalmat nyújt a szólistának, hogy különféle karakterekben mutathassa meg tudását. 

A Festetics-palotában adott koncert zárásaként a zenei humor egyik legismertebb példája, Mozart Falusi muzsikusok című remekműve hangzik el. 

A cím félreérthető, mivel Mozart a kompozícióval a dilettáns zeneszerzőket akarta kigúnyolni, nem az amatőr muzsikusokat.

Műsor: 
Rossini: Fanfare – Le Randez-vous de Chasse
Beethoven: Esz-dúr oktett op. 103
M. Haydn: D-dúr concerto kürtre és harsonára
                 Közreműködik: Czirok Zoltán
P. Dukas: Fanfare pour prècèder La Peri
Mozart: Esz-dúr kürtverseny K. 447
Mozart: Falusi muzsikusok – Zenei tréfa K.522
Vezényel és kürtön közreműködik: Zempléni Szabolcs 

Borítókép: A MÁV Szimfonikus Zenekar a Festetics-palotában (Fotó: MÁV Szimfonikus Zenekar/Steirer Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.