Ránki György gyerekoperáját mutatják be Szegeden

A Pomádé király új ruhája című előadást március 14-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban – a Magyar Állami Operaházzal együttműködve. Pomádé története ismerős lehet mindenkinek, ugyanis Károlyi Amy A császár új ruhája című Andersen-mese alapján készítette a szöveget. Ránki György legismertebb alkotása a gyerekopera, de neve egyebek mellett az Egy szerelem három éjszakája című zenés játék miatt is ismerősen csenghet.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 14:30
gyerekopera szeged
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barnák László, a teátrum főigazgatója kiemelte, az operajátszás hagyományainak ápolásán felül az is fontos számukra, hogy neveljék a jövő operabarát közönségét. A gyerekelőadások és a Ránkiéhoz hasonló, eleve a fiataloknak szóló művek segítenek abban, hogy a gyerekek átélhessék a színház által nyújtott kulturális és közösségi élményt.

gyerekopera szeged
Pomádé királynak sok ruhája van, de mégsem tud mit felvenni névnapi ünnepségére. Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A történet nem bonyolult: Pomádé király őfelségének fő a feje. Másnap a névnapját ünnepelné, ám egyetlen olyan ruhája sincsen, amit ne viselt volna már legalább egyszer. Új ruha híján, úgy tűnik, elmarad az ünnepség. Ám ekkor csodával határos módon két idegenből érkezett takács járul a király színe elé. Megígérik, hogy másnapra csodafonalukból megszövik a csodakelmét, abból pedig kiszabják az ünnepi csodaöltözetet. Ennek az öltözéknek azonban van egy igen lényeges tulajdonsága: csak az igaz, okos és becsületes emberek látják. Aki buta, hazug vagy gonosz, nem lát mást, csak levegőt.
 

Toronykőy Attila már több alkalommal színpadra állította ezt a darabot, Szegeden legutóbb 2013-ban, de most hallhatja a közönség először nagyzenekari kísérettel, a Szegedi Szimfonikus zenekar közreműködésével. 

Dobszay Péter zeneigazgató szerint ez elképesztő dimenzióváltás, a virtuóz hangszerelésnek köszönhetően lenyűgöző lesz az előadás hangzása. A díszlet, a jelmezek és a kellékek a Magyar Állami Operaházból érkeznek.
Az előadásban komoly szerepet kap az énekkar, a társulat pedig vendégművészekkel és visszatérő szegedi énekesekkel egészül ki. Dupla szereposztásban, két felvonásban, kifejezetten a fiatalok igényeihez alkalmazkodva kerül színre Ránki György klasszikusa. 

Borítókép: Ránki György ismert gyerekoperáját a Magyar Állami Operaház jelmezeiben, díszletével viszik színre Szegeden (Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.