Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Haydneum: több száz éve nem hallott művek csendülnek fel

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az egyházzenei fesztivált a fővárosi Egyetemi templomban. A Haydneum – Magyar Régizenei Központ szervezésében június 7-től 15-ig különleges nyáresti koncertek várják az érdeklődőket.

2024. 03. 31. 21:00
A Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának ismét a fővárosi Egyetemi templom ad otthont
A Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának ismét a fővárosi Egyetemi templom ad otthont. Fotó: Sara_TIMAR&Mate_FUCHS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mások mellett Joseph és Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Francesco Bartolomeo Conti és Henry Purcell műveivel kalauzolja a Haydneum – Magyar Régizenei Központ közönségét a régizene világába.

A Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának zárókoncertjét Vashegyi György vezényli majd
A Haydneum egyházzenei fesztiváljának zárókoncertjét Vashegyi György vezényli majd (Fotó: Vajda János)

Kuriózumként szerepel a programban a fesztivál záróhangversenyének műsora, mely során többségében olyan művek csendülnek fel, amelyek most hangzanak el először a 18. század óta.

Ezek közé tartoznak Ferdinand Schmidt és Benedikt Anton Aufschnaiter a bodajki kegyhely kapucinus gyűjteményéből származó szerzeményei.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ új szemlélettel, a barokk, bécsi klasszikus és kora romantika időszakát felölelő zeneművek felkutatásával, digitalizálásával és bemutatásával éleszti fel a régizene hagyományait.

A fesztiválon közreműködnek a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar: a nyitókoncerten Németh Pál, a zárókoncerten Vashegyi György irányításával. Fellép továbbá a Gemma énekegyüttes, az Anima Musicae kamarazenekar, valamint a Budapest Sound Collective és az Oriolus kamarakórus Dubóczky Gergely karmester vezényletével.

Az együttesek mellett a régizenei élet elismert szólistái is hallhatóak lesznek,

hiszen Balogh Eszterrel, Kovács Ágnessel, Nagy Bernadettel, Szutrély Katalinnal, Cserményi Zsomborral, Komáromi Mártonnal, Megyesi Zoltánnal, Melkovics Zoltánnal és Najbauer Lóránttal is találkozhat a közönség.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.