Megelevenedik a magyar színjátszás hőskora

Erdélyben is bemutatják a magyar színjátszás hőskorát idéző, Kelemen László és kora című színháztörténeti kiállítást. A tárlat a színházi világnapon nyílik meg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában.

2024. 03. 23. 18:00
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház madártávlatból.
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház madártávlatból. Fotó: Molnár-Bernáth László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

kassai Thália Színház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közötti együttműködés révén megvalósuló tárlatot március 27-én 11 órakor nyitják meg a székelyföldi teátrum előcsarnokában, kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, intézetvezető. A számos színháztörténeti kutatási újdonságot felvonultató tárlat az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb színházi állomásain kalauzolja végig a közönséget. A magyar nyelvű színjátszási törekvések történetét mutatja be, csaknem másfél évszázadot felölelve.

A Tamási Áron Színház kiállítása Kelemen László 250. születésnapjára készült.
A Tamási Áron Színház kiállítása Kelemen László 250. születésnapjára készült (Fotó: Színház.hu)

Megismerhetjük az első magyar nyelvű színtársulat megalakulásának történetét, társulati tagjait, az átélt viszontagságokat.

Kelemen László élete egybeforrt a korabeli színjátszás történetével. A színigazgató sokoldalú életpályája és gazdag tevékenysége példázza a magyar nyelvű színjátszás kezdeteit.
A 18 összeállításból álló tárlat a jezsuita díszlet- és jelmeztervezés remekeit mutatja be, a felekezeti iskolák diákszínjátszásába is betekintést enged. Részét képezik továbbá az elképzelt korabeli színpadi öltözetek fotókon történő rekonstruálása, a megvalósulatlan rozsnyói (Felvidék) magyar nyelvű színház tervei, az állandó társulat és színházépület létrehozására irányuló szegedi törekvések, Sehy Ferenc színművész árulásának epizódja. 

A kiállítás Kelemen László születésének 250. évfordulójára készült a kassai Thália Színház felkérésére.

Kelemen László (Kecskemét, 1762. július 26–Csanádpalota, 1814. december 24.) az első magyar színigazgató, színműíró, élete szorosan összefonódott a vándorszínészet és a társulatfejlődés időszakával. Erdélyi gyökerekkel rendelkezett, innen eredő nemesi származású római katolikus családból való. Több város mellett Nagyváradon is megpróbált társulatot szervezni.

A sepsiszentgyörgyi tárlatot április 7-ig lehet megtekinteni.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.