Világpremierrel zárja a MITEM-et a színházi varázslatok nagymestere

Egy egészen egyedülálló világpremiert tartogatnak a nézőknek a 11. MITEM utolsó napjai. Április 27-én és 28-án Budapesten, a Nemzeti Színházban mutatja be az olasz Alessandro Serra legújabb előadását, a görög témák nyomán készülő Tragédia/Oidipusz éneke című produkciót. A kortárs olasz színház világszerte ismert, sokoldalú alkotója korábban már több ízben is kirobbanó sikerrel szerepelt a találkozón.

2024. 04. 22. 20:00
Alessandro Serra
Alessandro Serra Macbettu című előadását már láthatta a magyar közönség. Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddigi előadásaiban, a Macbettu, illetve A vihar című Shakespeare-adaptációkban Alessandro Serra már megmutatta a budapesti közönségnek is, hogy a színházi varázslatok nagymestere. Az alkotót az olasz szcéna egyik legtehetségesebb rendezőjének tartják, olyannak, aki nagy színházi elődök, például Gordon Craig, Grotowski vagy Peter Brook nyomdokain jár, színháza világokat teremt, művészként pedig képes az üres teret lüktetővé tenni, megeleveníteni a nézők előtt.
 

Mitem Alessandro Serra
Egy jelenet Alessandro Serra Macbettu című előadásából. Forrás: Nemzeti Színház


Alessandro Serra ugyanakkor az egyszerűség mágusa is: a nézőnek nincs szüksége kiemelkedő műveltségre vagy háttértudásra ahhoz, hogy megértse azokat a tisztán megmutatott emberi viszonyokat, karaktereket, amelyeket ő ábrázol. 

Sőt, nincs szükség nyelvi megértésre sem, hiszen az olasz alkotó főleg a képek erejével hat a közönségre – nem véletlenül, hiszen fotográfusként kezdte pályafutását, utána kezdett el szcenográfiával foglalkozni.

 

A nyelvet ezúttal is a zenei hangzás részeként használja inkább, a görög témához a grékót (vagyis a kalabriai görög) nyelvet eleveníti fel. Az olasz alkotó a szakmabeli és a szélesebb nézői rétegeket is képes megszólítani lenyűgöző erejű előadásaival.

Alessandro Serra hivatása a színpad varázsának megteremtése, s akik látták valamelyik korábbi előadását, biztosan meg tudják erősíteni ezt. A színpadi varázst egyszerű és gyönyörű eszközökkel érte el az egy éve látott A vihar előadásában is, amely az Avignoni Fesztivál közönsége után a budapestit is elkápráztatta. 

A Tragédia/Oidipusz éneke több olasz színházi intézmény (Sardegna Teatro, Teatro Bellini Napoli, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Fondazione Teatro Due Parma) koprodukciójában látható a fesztivál végén. Akik bepillantást szeretnének kapni Alessandro Serra különleges világába, azok addig is megnézhetik a művész fotókiállítását a Nemzeti Színház első emeletén. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.