Különleges kubai, olasz és finn koreográfiák érkeznek a Budapest Táncfesztiválra

A két hétig tartó Budapesti Táncfesztiválon Kuba, Olaszország és Finnország különleges produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várják az érdeklődőket április 27. és május 11. között a Nemzeti Táncszínházban.

Forrás: MTI2024. 04. 04. 19:00
Fotó: Nemzeti Táncszínház/Gabor Dusa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 27-én a fiatal, feltörekvő Nuovo Balletto di Toscana előadásával indul a 24. Budapest Táncfesztivál. A firenzei táncegyüttes Michele Di Stefano koreográfiájával, a Bayadére, the kingdom of shadows-zal érkezik Budapestre, amit két estén át láthat majd a magyar közönség. 

A fesztiválprogram kuriózuma a kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncos, Carlos Acosta által alapított Acosta Danza lesz. 

A Magyarországon először fellépő társulat a Cuban Eclectico című darabjával várja a nagyközönséget. A nemzetközi fellépők sorát a finn táncvirtuóz, Susanna Leinonen koreográfiája zárja majd, melyben a táncosok Nasty című előadásukban a nőkkel és a női testtel szembeni könyörtelen elvárásokra mutatnak rá.

Kísérőprogramként a külföldi társulatok előadásait követően közönségtalálkozó lesz az alkotókkal a táncszínház előterében. Április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. 

A program része Az évad legjobb alkotója díját elnyert koreográfus előadása mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók.

A fesztivál egyik különlegességeként a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek: április 30-án a Badora Társulat bemutatóját láthatják az érdeklődők, akik a Bánk bán nyomán készült táncdrámával érkeznek a fesztiválra. 

Barta Dóra koreográfiájában a megszokott nézőpont helyett ezúttal egy női sorstragédia körvonalazódik, melyben Melinda kerül a főszerepbe.

Merész vállalkozásra készül a Szegedi Kortárs Balett, amely Fekete hattyú című balett-thrillerükben egy pszichiátria falai közé kalauzolják el a nézőket, ahol Odette személyiségének szétesését követhetik végig. A sötét, titkokkal teli történetet az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat egy furcsa atmoszférájú bemutatóval érkezik május 7-én, Lois Lowry Az emlékek őre című regénye alapján, egy látszatra kifogástalannak tűnő társadalom képét festi le, ahol minden a legnagyobb tökéletességben zajlik, ami azonban csak a látszat.

Az idei fesztiválon a tánc mellett a zene is főszerephez jut: 

a Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar Concordia című, a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készült, élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékában groteszk és lírai kettősök bomlanak ki, a tánc, az élő zene és a prózai szöveg ötvözésével szerves egységet alkotva.

A zárónapon a Duda Éva Társulat expresszív képekkel és látványos momentumokkal teli Bábel című előadásával várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Táncszínház kistermében is lesznek premierek: május 3-án Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán lép színpadra, május 8-án pedig a Kulcsár Noémi Tellabor társulat Henrik Ibsen világhírű drámája alapján készült Babaház című előadása debütál.

2014-ben a Nemzeti Táncszínház kezdeményezésére jött létre az első komplex táncszínházi nevelési előadás, a Horda2. A sikeres produkciót két másik táncszínházi nevelési előadás követte: az Igaz történet alapján (2016) és a Talpuk alatt (2018). A jubileum alkalmából, a Budapest Táncfesztivál részeként játszott Talpuk alatt című interaktív előadásra rendhagyó módon felnőtt közönséget várnak a szervezők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.