Csikos Sándort, a Nemzet Színészét a színpadon köszöntötték

A Nemzeti Színház színpadán, a Bánk bán április 16-i előadása után köszöntötte közönség és a társulat Csikos Sándort, akit április 4-én választottak tagjaik közé a Nemzet Színészei.

Forrás: Nemzeti Színház2024. 04. 17. 21:00
Csikos Sándor
Csikos Sándort előadás után köszöntötték kollégái és a nézők. Fotó: Eöri Szabó Zsolt Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója méltatta az új Nemzet Színésze, Csikos Sándor debreceni színházban töltött éveit, nagyszerű szerepeit, hűségét és alázatát. Kiemelte azt is, hogy három évtizeden át tanított színpadi beszédet a debreceni Ady gimnáziumban: fiatalok generációit nevelte, és sokakat indított el a színházi pályán. Ezt a tényt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a nemzetis Bánk bán szereplői közül a címszereplővel együtt hárman az ő egykori tanítványai voltak.
 

Csikos Sándor
Csikos Sándor színművész a Magdafeszten a debreceni Csokonai Teátrum előcsarnokában 2023. október 5-én (Forrás:  Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

Az 1941-ben Karcagon született Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 1965-ben Miskolcon kezdte pályáját, dolgozott Győrben és Nyíregyházán, ahol három évig igazgató is volt. 1975 és 1984 között, majd 1993-tól máig a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja. 

Három évtizeden át tanított fiatalokat színpadi beszédre Debrecenben, 2022 óta ezt oktatja a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 

Egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként, Szabó Magda darabjaiban és számos történelmi drámában is emlékezetes alakítást nyújtott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.