A népi kézművesség hétvégéje jön

Három napon keresztül közel ötven kézművesműhely és alkotóház várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos hétvégéjén. Péntektől vasárnapig a népi kézművesség körében foglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal és népi játékokkal várják az érdeklődőket.

2024. 04. 03. 10:00
népi kézművesség
Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje. Fotó: Adonyi Adrienn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai művészet és kézművesség napjaihoz (JEMA) csatlakozva a programsorozat három napján a mesterek a népi kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat. 

népi kézművesség
Fókuszban a népi kézművesség. Forrás: Facebook

A helyi népi kézművesség és népművészet

Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg. 

A kézművesmesterségek között a látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, a hímzést, csuhé-, szalma-, gyékényfonást, a nemezelést, bőrművességet, a kékfestést, a fazekasságot és a kovácsmesterséget vagy a mézeskalács-készítést, csipkeverést, készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből vagy üvegből, de fából esztergált játékokat is.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség- és műhelybemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.
A rendezvény idei mottója: „Kis ujjak, szakértő kezek” – Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy idén külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő, több száz éves szellemi és gyakorlati tudás átadása, ami egyben az egyes kézművesszakmák továbbélésének záloga.  

A rendezvény célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére, a tudásátadás fontosságára; másrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei és amelyek folyamatosan várják a népi kultúra iránt érdeklődőket programjaikkal.

Az egyes helyszínek részletes programjai felkerülnek az Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete (ahazak.hu) és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (nesz.hu) honlapjára.
A magyarországi rendezvény meghirdetői: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), Hagyományok Háza

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.