Történelmi filmek kosztümök nélkül

Április 25–28. között immár negyedszer találkoznak Pápán a történelmi filmek kedvelői, alkotói. Itt rendezik meg ugyanis a nemzetközi történelmifilm-fesztivált, melyen idén magyar, portugál, francia, bolgár, kenyai, ausztrál, angol, máltai, kazah, spanyol, olasz, Trinidad és Tobagó-i filmek versenyeznek a döntőben.

2024. 04. 16. 8:00
A tavalyi díjazottak (Forrá:Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivált április 25-én 13 órakor Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg. A nyitófilm a Parasztok című lengyel alkotás, mely sajátosan ötvözi a műfaji elemeket. Ezt követően szombat délutánig tartanak a filmvetítések. A magyar filmet a dokumentumfilmes mezőnyben a Nikola Tesla – a fény gyermeke és a Vörös térkép  című alkotások képviselik. Játékfilm kategóriában Tóth Barnabás Mesterjátszma című filmje került a legjobbak közé. A magyar vonalat erősíti Chilton Flóra Még emlékezem című animációs filmje, és a Negyedik dimenzió Pusztai Lőrinc rövidfilmje.

A külföldi alkotások között láthatunk játékfilmet a kenyai szervkereskedelem témájában. Megismerhetjük a kazah rendszerváltás hangulatát, táncos elemekkel tarkított filmet láthatunk a Trinidad és Tobagó-i őslakosság kipusztításáról, és a két világháború közötti legendás bolgár bérgyilkos női kommandóról. Rendkívül izgalmasan dolgozza fel az orosz–ukrán háború előzményeit Sara Reginella fiatal olasz filmrendezőnő alkotása, amely az eddig ismertekhez képest egy egészen más megvilágításba helyezi a témát. Mindezek mellett természetesen számos izgalmas film szerepel a programban.
 

A fesztivál szervezői minden évben hangsúlyozzák, hogy nem kosztümös történelmi kalandfilmeket várnak, hanem olyanokat, amelyek valódi művészi eszközökkel világítanak rá egy olyan problémára, amely vagy a történelmünkben gyökerezik, vagy a történelem ismeretlen területeire vezetik el a nézőt.


Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri. A zsűriben idén a Global Film, az amerikai fesztiválszervező, filmforgalmazó és filmgyártó vállalat két vezetője Daria Trifu és Bruno Pischiutta filmrendező vesz részt. Mellettük a tavalyi fesztivál egyik győztese, a fiatal Marcel Ruizendaal francia rendező és magyar részről Kovács Claudia operatőr dolgozik a nyertesek kiválasztásán.

A fesztivál díjai (Forrás: Facebook)

A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmiskola hallgatói és tanárai lesznek ott végig, és találkozókat szerveznek a filmek alkotóival.
A filmeket a felújított pápai Petőfi filmszínházban lehet megtekinteni. A fogadásokat és az eredményhirdetés pedig a pápai Esterházy-kastélyban rendezik meg 27-én este, vörös szőnyeggel, ünnepi vacsorával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.