Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kihirdették a Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje felhívás idei győzteseit

Lezárult Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC), valamint a Startup Campus kollaborációjában létrejött Kerülj képbe! – Év felfedezettje pályázat. A második alkalommal megvalósult felhívásra az egész országból jelentkeztek szakképzésben tanuló diákcsapatok, akik közül a szakmai zsűri döntése alapján öt projektcsapat kapott meghívást a döntőbe.

2024. 06. 17. 9:00
Megvannak a „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei
Fiatal tehetségeket fedeztek fel a divat és design területén! Forrás: HFDA / Enterprise Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A divat és dizájn legfiatalabb feltörekvő tehetségei június 6-án ünnepélyes díjátadón bemutatták a mentorok segítségével elkészített projekteket. Munkájukért értékes díjakat vihettek haza, és meghívást kaptak az MDDÜ további rendezvényeire.

Megvannak „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei
Megvannak a Kerülj képbe! – Év felfedezettje felhívás idei győztesei Fotó: HFDA/Enterprise Hungary

Dizájn és divat 

A Divat- és dizájnipari szakképzésfejlesztést támogató programon belül létrehozott Kerülj képbe! – Év felfedezettje pályázat 2023 óta a hazai kreatív iparágak szereplőinek utánpótlására, presztízsnövelésre, valamint új szakmai ismeretek szerzésére és fejlesztésére ösztönzi a szakképzésben tanulókat. 

Az idei Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak! tematikával meghirdetett pályázat koncepciója az értékmentés és -megőrzés, valamint a kulturális örökségek újraértelmezésére épült, amelyre szabadon választott, tradicionális és innovatív technológiák integrálásával létrehozható pályamunkák beérkezését várták. A program döntőjében az indulók közül a szakmai zsűri – Jakab Zsófia miniszteri biztos és az MDDÜ vezérigazgatója, Osvárt Judit, az Elle Decoration magazin főszerkesztője, valamint Maróy Krisztina, a Glamour magazin és Glamour.hu alapító-főszerkesztője –

végül három divat- és két dizájnterületről érkező szakképzésben tanuló csapatot választott ki, akik az elmúlt két és fél hónap során kidolgozott pályamunkával debütálhattak a 2024. június 6-án megrendezett

 záróeseményen.

Díjátadó a HAB-ban

A program eredményeinek bemutatóit, valamint a díjátadó ceremóniát ezúttal a HAB Hungarian Art & Business impozáns tereiben rendezték meg – a diákok a kiállítótér ikonikus csigalépcsője mellett, a Vasarely–Fajó-kiállítás ölelésében mutatták be pályamunkáikat. A program nagykövete, Csalár Bence divatújságíró és -szakértő által moderált díjkiosztón Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója köszöntötte a fiatal tehetségeket, és ismertette a divat- és dizájnpari szakképzést fejlesztő program misszióját. — Az MDDÜ négy stratégiai pillérének egyike a szakképzésfejlesztés. Hálásak vagyunk a szakági együttműködő partnereinknek, hogy egy ilyen fontos közös ügyért tudunk közösen dolgozni és évről évre megrendezni ezt a programot. A kreatívipari szakmák kiállták az idő próbáját, ráadásul látványosan, a szemünk előtt jönnek létre új területek, amelyek új munkahelyeket teremtenek, új munkaerő-szükségletet vonnak maguk után. 

Ezért is nagyon fontos az utánpótlás a kreatíviparban, amelyet a pályaorientációs célú programok tudnak hatékonyan támogatni. A mai megméretés is megmutatta, hogy van potenciál a magyar kreativitásban, rengeteg terv és akarat van a fiatalokban, mi pedig ehhez hasonló lehetőségekkel és platformmal tudjuk őket segíteni tehetségük kibontakoztatásában, valamint hatékonyan kapcsolatba lépni az új generációval.

 Nagyon büszkék vagyunk a színvonalas bemutatkozásokra és bízunk benne, hogy a jövőben, további programjainkon találkozunk a csapattagokkal – zárta szavait Jakab Zsófia.

Feltörekvő tehetségek szakképzésben

A divatszekcióban Keszeg Anna kultúrakutató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense mentorálta a nagy sikerű, Győri SZC Sport és Kreatív Technikum tanulóiból álló FAKIE csapatot, akik performatív bemutatójukkal, a legapróbb részletekig kidolgozott egységes vizuális identitásukkal és csapatszellemükkel a kategória első helyezését érdemelték ki. A nyolcvanas évek gördeszkás hip-hop szubkultúráját Vasarely Győri Nemzeti Színház épületdíszének mozaikmintájával és kortárs streetstyle elemekkel fűszerezték – az extravagáns kapszulakollekcióhoz egy Bravo magazin ihlette leporelloposzter formátumú katalógust is társítottak. A divat kategória második helyezését a Kovács Adél trendkutató, dizájntanácsadó, egyetemi oktató által mentorált, BKSZC Kreatív Technikum és Kollégium diákjai, a Hetlekotla csapat nyerte el Heje-huja homokóra projektükkel, amely a hagyományos népi viselet rétegeit hordható, szerethető, fiatalos formába ültetve dolgozta fel. A szekció harmadik helyezését a BKSZC Kreatív Technikum két grafikus és két divatszabó tanuló által aklotott, Molylepkék nevű csapatának ítélték, akiket Györök Bori divat-és ékszertervező mentorált. Érzékeny, textilvirágokkal bolondított kompozíciójuk, a Halott Menyasszony Arany János: Kertben című versét elevenítette meg egy drámai esküvői ruha formájában. 

A dizájn kategóriában a Kele Sára formatervező által mentorált, BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Bohém Banda csapata nyerte el a kategória első helyezését egy három részből álló boudoir koncepciójával.

A projekt többek között egy fésülködőasztalon elhelyezett női torzóból kialakított tükrös ékszertartó szekrényt, valamint egy spanyolfalat is magába foglalt. A Bohém Budoár installáció harmadik szegmensében, egy szabóbabára illesztett táblagépen futó alkalmazás a ’90-es évek népszerű szépségszalon számítógépes játékait idézte meg. Édes Balázs, a LumoConcept ügyvezetője a BKSZC Kreatív Technikumából érkezett Misztérió dizájncsoportot mentorálta – a Hang-fal című pályamunkát a szakmai zsűri második helyezéssel jutalmazta. Az örökölt, de a karcos felület miatt menthetetlen bakelitlemezekből új formai lehetőségek feltérképezésével, illetve bravúros anyagalakítási és illesztési megoldásokkal moduláris térelválasztó elemeket, valamint egy látványos fali kalaptartó panelt hozott létre a diákcsapat. A díjátadó során a dobogós csoportokat többek között értékes könyvcsomaggal, vásárlási utalványokkal és szakmai workshopon való részvételi lehetőséggel jutalmazták. 

A szervezők nem engedik el teljesen a diákcsapatok kezét, az MDDÜ figyelemmel kíséri a résztvevők szakmai útját, és ahol lehetséges, igyekszik programjaiban lehetőséget biztosítani nekik. 

A cél az, hogy az új szakmai kapcsolatok tovább épüljenek a szakképzési intézmények és a diákok között egyaránt. Az MDDÜ a jövőben is tervezi hasonló programok megvalósítását a szakképzésfejlesztés területén a kreatívipari szakemberek utánpótlásának biztosítása érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.