Hankó Balázs: Rendkívül kiterjedt a magyar kulturális támogatás rendszere 

A közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 17:06
PA_20240209_032
A leendő miniszter, Hankó Balázs erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program, vagy a Petőfi Kulturális Program. Fotó: Polyák Attila / Origo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kulturális életünk lényege az identitásőrzés kell hogy legyen – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, leendő kulturális és innovációs miniszter az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Hankó Balázs kiemelte, hogy a KIM három erős pilléren áll: a magyar identitásunkat adó kultúrán, a hivatásformáló felsőoktatáson, szakképzésen és innováción, valamint a jövőt biztosító családügyön.

A magyar kulturális támogatási rendszer egyike a legkiterjedtebbeknek a világon, az összes kulturális támogatásnak jelentős része, körülbelül 70 százaléka Budapestre, míg 30 százaléka vidékre jut – hangsúlyozta a miniszter, majd példaként hozta fel, hogy a közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat – fogalmazott a tárcavezető.     

A versenyképesség és az identitásőrző közösségépítés által lesz vonzó a kultúra is –  a felsőoktatáshoz és a gyermekvállaláshoz hasonlóan – , az ágazat eredményességét, hatékonyságát javítja többek között a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ felállása is –  mondta a leendő miniszter. 

Hankó Balázs célként nevezte meg, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson. 

A leendő miniszter kiemelte: a jövőben erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elkezdődött programokat, mint például a Neumann János program vagy a Petőfi kulturális program. Szólt arról is, hogy idén már több mint 120 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, a magyar egyetemek versenyképesebbek lettek. A nemzetközi egyetemi rangsorokban egyre jobb helyezést érnek el a hazai felsőoktatási intézmények, a források pedig megduplázódtak az egyetemi finanszírozásban – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Hozzátette: a szakképzést is egyre többen választják Magyarországon, és egyre több innovatív kis- és közepes vállalkozás van hazánkban. 

Kiemelte: a családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat. 

– Nekünk az a dolgunk, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk úgy, hogy a nemzetünket formáló kultúrát mindenkihez eljuttassuk, a családi életet és a gyermekvállalást pedig vonzóvá tegyük – tette hozzá a július 1-jén hivatalba lépő miniszter.

Fontos a tudás és versenyképesség, de a nemzet érdekében szükség van közösségformáló identitásőrzésre is, ebben pedig a kultúrának és a családügynek kiemelt szerepe van – fogalmazott Hankó Balázs.

Kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország még családbarátabb országgá váljon, és hogy minden vágyott gyerek meg tudjon születni. A kormányzat 2010 óta ötven családtámogatási intézkedést hozott, ezek közé tartozik többek között az utóbbi időszakban bevezetett csok plusz, valamint a 30 év alatti anyák szja-mentessége is. A kormányzat 3300 milliárd forintot fordít évente családtámogatásra, ami a GDP 4,5 százalékát teszi ki – emelte ki.

A világ legjobb dolga magyarnak lenni, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és ha ezt bárki kritizálja, vagy bárki el akarja venni tőlünk, azt nem hagyhatjuk

- fogalmazott a leendő miniszter.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.