Idén is megrendezik a nagyszebeni Hungarikum napokat

A 15. Hungarikum Napok attól is különleges, hogy több szomszédos ország magyarlakta vidékéről érkeznek vendégek Nagyszebenbe július 4. és 7. között.

2024. 06. 19. 15:30
Veszprém Város Vegyeskórusa.
Veszprém Város Vegyeskórusa. Forrás: Hungarikum Napok Nagyszeben
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolyzene és népzene

A magyar fesztivál hivatalos megnyitója csütörtökön, július 4-én 19 órától lesz a nagyszebeni belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskara biztosítja. A kórus az egyik legnagyobb magyarországi vegyeskar. Számos hazai és nemzetközi versenyeken értek el jelentős szakmai eredményeket, koncertjeik közönségsikereket aratnak. A repertoáron a zeneirodalom a cappella gyöngyszemei mellett vallásos zeneművek, mesterművek is szerepelnek. A zenekar karnagya Érdélyi Ágnes. Az Erdélyi Dudás Rend pénteken és szombaton koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatják a közönséget. Az együttes középkori és hagyományos világzenét játszik, műsorukban dinamikusan ötvöződnek az Európa különböző szegletéből és történelmi időszakából származó dalok a mai kor világzenei hangzásával. Repertoárjukban régi és közismert hagyományos dalok is felcsendülnek. A középkori dudáik és korabeli hangszereik varázslatos hangulatot teremtenek a közönség soraiban. Tagok: Gabriel Haragus, Alin Balescu, Stefan Milutinovici, Peter Moynahan és Mircea Goian.

Nagyszebeni Citeracsoport. Forrás: Hungarikum napok

 

Szombaton, július 6-án a nyíregyházi Bokortanyák Egyesület tagjai néptáncbemutatóval készülnek a 15. Hungarikum Napokra. Az egyesület célja a település környékén található Tirpák Bokortanyák múltjának ápolása, a hagyományőrzés, a kultúra, a népszokások, a népviselet és a hagyományos ételek népszerűsítése. Éppen ezért főzni is fognak, így lehetőségünk lesz bepillantást nyerni a szokásaikba. De érkeznek a Dobronaki Nótázók is Muravidékről, Szlovéniából.

 

Citerakoncert, nótázás és néptánc

Vasárnap a citeraszó tölti be az Astra Múzeum skanzenjét, ugyanis zenél a Nagyszebeni Citeracsoport. 

A zenei formáció művészeti vezetője Bucz Júlia, ének, zene-népzene szakos tanár, citeraművész. A jelenleg ötszemélyes kis csoport koncertet fog bemutatni a skanzen szabadtéri színpadán. Őket követi a felvidéki Dióhéj Citerazenekar előadása. A zenekar a többszólamú citerázás egyik megteremtője Szlovákiában. A Vígh Sándor által vezetett, 1975-ben alakult csoport különleges zenei csemegét ígér július 7-én a szabadtéri színpadon.

Jó ebédhez szól a nóta! A nóták és népdalok kedvelőinek kedveskednek vasárnap. Július 7-én Bíró Éva népdal- és nótaénekest köszönthetik a Hungarikum napok színpadán. Ez alkalommal csatlakozik hozzá Fülöp Zoltán, őket kíséri Szőcs Lőrincz nagyváradi muzsikus és zenekara.

A Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokkal járul hozzá a 15. Hungarikum Napok színvonalának emeléséhez szombaton az Astra Múzeum szabadtéri színpadán. 

A Hungarikum napok gyerekprogramjai

Szombaton és vasárnap színes és változatos gyermekfoglalkozásokat kínál a BoGAs gyerekkuckó a szabadtéri Astra Múzeumban. Lesz arcfestés, fafaragás, gyöngyfűzés, ékszerkészítés, baba-mama foglalkozás, ügyességi játékok, sok móka és kacagás. A Kalibáskő Erdei Iskola számos hagyományos tevékenységgel készül a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Felépítik az ősi magyar jurtát, amelyben a kézműves tevékenységeket próbálhatják ki a gyermekek, az udvarán pedig íjazásra is sor kerül. 

A sztyeppei lovasnomád népek: hunok, avarok, magyarok viseletét is bemutatják a Kalibáskő Erdei Iskola munkatársai.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.