Magyar kiválóságok és külföldi sztárok: tizenöt éves lett a Kaposfest

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12–18. között kerül megrendezésre az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseménye, a Kaposfest. Az idei évben is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra. A komolyzenei hangversenyek résztvevői a világ élvonalába tartozó magyar és nemzetközi szólista művészek lesznek. A jubileumi évben visszatérnek az elmúlt évek legnépszerűbb produkcióinak előadói, és új résztvevőket is megismerhet a közönség.

2024. 06. 19. 13:30
Kaposfeszt
Pusker Júlia és Szűcs Máté Fotó: Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos, nemzetközileg tekintélyes művész is ellátogat hazánkba a fesztivál erejéig, köztük a Latin Grammy-díjra jelölt zongoraművésznő, Edith Pena, a formabontó párizsi zongoravirtuóz és zeneszerző Lucas Debargue és a népszerű hegedűművész-tanár Kirill Troussov. Visszatér a fesztiválra Alexei Volodin, akit kimagasló zenei érzékenységgel és technikai perfekcionizmussal jellemeznek és a világjáró hegedűs, Alexandra Conunova, akit a sajtó generációjának egyik legtehetségesebb hegedűseként mutat be. 

Kaposfest
 Kirill Troussov. Forrás: Kaposfest


A magyar zenei élet élvonalából Várdai István és Baráti Kristóf mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Kristóf Réka szoprán és Szűcs Máté brácsaművész. 
Sárközy Lajos a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként is színpadra áll, valamint bemutatja legújabb kvartettformációját. A fiatal generációt a világhírnév előszobájában lévő kínai csellista Li La, a Junior Prima díjas Magyar Valentin, Hartmann Domonkos, Abouzahra Amira, valamint hat fiatal norvég művész képviseli majd. 

Büszkék és hálásak vagyunk, hogy a fesztivál az elmúlt tizenöt évben jelentős nemzetközi sikereket ért el. Ennek egyik jele, hogy a magyar kiválóságok mellett külföldi előadók nagy számban tisztelnek meg minket a részvételükkel és jelentkeznek a fesztiválra. Minden évben a fejlődésre törekszünk; 2024-től a művészeti programok tervezését egy évente megújuló nemzetközi testület végzi, melynek tagjai a korábbi fesztiválok sikeres fellépői, ismert és elismert művészek, zenei szakemberek lesznek. A testület szakmai irányítását Várdai István csellóművész látja el

– mondta Hornyák Balázs, a Kaposfest igazgatója.

A koncerteken a világ leghíresebb hangszerészmestereinek (Stradivari, Guadagnini, Guarneri) vonóshangszereit hallhatják az érdeklődők, melyeket egy külön előadás keretében be is mutatnak majd a hallgatóságnak a művészek. A legnagyobb szerzők kamarazenei remekművei mellett hagyományosan zeneirodalmi ritkaságokat is előadnak a fellépők a fesztivál koncertjein. 

A kamarazenei hangversenyeken kívül a szervezők számos kísérő programmal várják a látogatókat. A rendezvény fő helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota lesz, de máshol is lesznek programok, például a város közterein és a belváros templomaiban. A rendezvény házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, aki a fesztivál során több önálló programmal is jelentkezik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.