Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megújuló zene a fenntarthatóságért

A tavaly márciusban útjára indult Renewable Music – V4 Composers for Sustainability (Megújuló zene – V4-zeneszerzők a fenntarthatóságért) elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve új lendületet adjon a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek.

2024. 06. 30. 19:03
Koncert a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán (Illusztráció)
Koncert a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán (Illusztráció) Forrás: Magyar Zene Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt részeként négy új zenemű született, amelyekben a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek. A visegrádi négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: 

a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewinska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, Pozsonyban pedig az EnsembleSpectrum szólaltatja meg. 

A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöldterülettel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben. Az augusztus 2-án este 8 órakor kezdődő hangversenyen Vajda Gergely vezényel.

 


A koncertet augusztus elsején nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják: a kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. A belépés mindkét eseményre díjtalan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.