Négy dollárért árulták a kétezer éves vázát

Kétezer éves maja vázát vett egy hölgy egy washingtoni filléres üzletben. A négy dollárért árusított ősi tárgy most hazakerül Mexikóba – jelentette be a közép-amerikai ország régészeti intézete (INAH).

2024. 06. 22. 20:30
Anna Lee Dozier egy filléres boltban vásárolta a réginek tűnő vázát
Anna Lee Dozier egy filléres boltban vásárolta a réginek tűnő vázát Forrás: nypost
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös-fehér színezésű maja vázát a washingtoni televízió riportja szerint 3,99 dollárért (1500 forintért) Anna Lee Dozier helyi lakos vette öt éve egy olcsó árukat kínáló üzletben. Az INAH szerint a jó állapotban fennmaradt váza a maja civilizáció klasszikus korszakában, 200 és 800 között készült, rajta díszes írásjelek és profilból ábrázolt, kezükkel gesztikuláló ülő alakok láthatók.

 


Dozier azt követően jelezte Mexikó amerikai követségén, hogy feltehetően nem egy másolat, hanem egy valódi műkincs van a birtokában, hogy Mexikóvárosban járt. A műtárgyat át is adta a mexikói illetékeseknek, mert mint a televízióban elmondta, úgy gondolta, a történelmi darabnak haza kell térnie abba az országba, ahonnan származik. A hölgy hozzátette, hogy nagy megkönnyebbülés volt számára a műtárgy átadása, mivel így már nem kell félnie tőle, hogy történik vele valami az otthonában. 

Megrémített a gondolat, hogy kétezer év után éppen én törném el

– magyarázta a két kisfiút nevelő asszony.
A piacon vásárolt maja váza mellett más műtárgyak, összesen húsz ősi mexikói emlék tér haza az Egyesült Államokból. A leletek között az azték, totonac és teotihuacan kultúrából származó több száz éves tálak, edények és szobrok is vannak. A műkincsek a következő napokban érkeznek meg Mexikóba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.