Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Meglepetés a templom falán

XIV. századi falképeket tárt fel Szakáts Tamás restaurátor a háromszéki Réty községhez tartozó kis zsákfalu, Szacsva középkori templomának külső falán.

2024. 06. 22. 15:00
14. századi falképmaradvány a háromszéki Szacsva felújítás alatt álló középkori református templomának külső oldalán
14. századi falképmaradvány a háromszéki Szacsva felújítás alatt álló középkori református templomának külső oldalán Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A templom történetéről, művészettörténeti és építészeti értékeiről Jánó Mihály 2012-ben közölt tanulmányt. Eszerint Szacsva település XIV. századi meglétét nem igazolták okleveles források, ám a falfestmények tanúsága szerint a falu temploma már a XIV. században állt, amely szentéllyel rendelkezett, de az is egyértelmű, hogy később ezt többször átépítették. A templomot leginkább a XVIII. századi festett virághímes kazettás mennyezete miatt tartották számon, ennek köszönhetően került a védett műemléki listára is, de 2000-ben Jánó Mihály művészettörténész és Kiss Lóránd falkép-restaurátor a hajó belsejének északi falfelületén, egy XIV. századi, másfél méteres falfestménytöredéket tártak fel, amelyen a középkori magyar falfestészet sajátos ikonográfiai témájának, a Szent László-legendának Üldözés jelenete látható.

SZENT LÁSZLÓ
A háromszéki Szacsva felújítás alatt álló középkori református temploma. Fotó: Kátai Edit


Most kiderült: a templomhajó külső, északi oldalán egy falmélyedésben két jelenet is kirajzolódik: 

az egyik a királyok imádása (bár helyszűke miatt itt csak egy király járul a Kisjézust ölében tartó Szűz Mária elé), míg a másik töredéken a hitetlen Tamásnak sebeit feltáró Krisztus szerepel

– magyarázta a Székelyhonnak Jánó Mihály művészettörténész, aki közösségi oldalán adott hírt a felfedezésről. A szakember szerint ritkaságnak számít, hogy kívül vannak ezek a falképek, de maga a kompozíció is érdekes. Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte – mondta Jánó Mihály. A művészettörténész kifejezte reményét, hogy a külső falon feltárt további festményrészletek is összeállnak majd értelmezhető, „olvasható” jelenetekké.

SZENT LÁSZLÓ
Egy XIV. századi falképmaradvány. Fotó: Kátai Edit


Szacsván európai uniós helyreállítási alapokból sikeresen megpályázott 2,4 millió eurós támogatásból folytatódnak a kis református templom korábban megkezdett szerkezetmegerősítési és felújítási munkálatai. A középkori templom a korábban már részben feltárt, Szent László-legendához tartozó belső falképeknek köszönhetően vált az országosan kiemelt figyelmet és finanszírozást élvező Szent László-út egyik helyszínévé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.