Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Milyen egy 17. századi női papucs?

Különösen értékes leletet, egy csaknem négyszáz éves női papucsot és selyemruhát találtak a régészek a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomában.

2024. 06. 21. 13:32
múzeumok éjszakája 2024 
17. századi női papucs
Veszprém
A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető a rekonstruált 17. századi női magas sarkú papucs. Fotó: Hegyi Dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges leletet, a XVII. századból származó női papucsot már a Múzeumok éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.

Veszprém 17. századi női papucs Múzeumok Éjszakája
Csaknem négyszáz éves női papucsot és selyemruhát is találtak Veszprémben a szakemberek. A lelet szenzációs, hiszen Magyarországon kevés emlék maradt fenn a XVI–XVII. század női és férfi viseleteiből (Fotó: Hegyi Dóra)

XVII. századi női papucsot találtak a régészek

Csaknem négyszáz éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a XVI–XVII. század női és férfi viseleteiből. 

A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok éjszakáján, a Biró–Giczey-házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő.

Zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú női papucs – így néz ki az a XVII. századi lábbeli, amelyet a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találtak a szakemberek. Az altemplom régészeti feltárása és helyreállítása a veszprémi várnegyed megújításának részeként kezdődött el – a Veszprémi Főegyházmegye mintegy 35 ezer négyzetméter épített és tízezer négyzetméternyi zöldterületet újít meg 2025 végére. 

Vagyonos család tagjának lábbelijét találhatták meg 

Az altemplomban a XV. századtól már biztosan temetkeztek, és később, a XVII. században is temetkezőhelyként használták. A szakemberek összesen 13 sírhelyet találtak, ezek közül többet már az 1970-es években feltártak. 

Két koporsó fedlapja viszonylag épen maradt, amelyeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt olvasható. Ezek alapján derült ki, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyére bukkantak. Azt feltételezzük, hogy a 2022–2023-ban feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is ennek a családnak a tagjai nyugodtak

 – mondta Hegyi Dóra, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze. Egyikük az a fiatal lány, akinek selyemből készült, csipkedíszes ruhája és papucsa is jó állapotban maradt meg – a díszes, nemes anyagból készített ruházat és a lábbeli is arra utal, hogy rangos család tagja lehetett. A XVII. századból származó papucsot az elmúlt hónapokban restaurálták, a nagyközönség elsőként június 22-én, a Múzeumok éjszakáján tekintheti majd meg az az Érseki Turisztikai Központban, a Biró–Giczey-házban.

 A látogatók különleges régészeti kiállításon vehetnek részt, megcsodálhatják többek között Szent István király első ezüstdénárját, a Lancea Regist is. 

Milyen cipőben jártak a XVII. században a nők? 

A papucs a kutatások szerint török hatásra terjedt el Európában, a férfiak és a nők körében is népszerű volt – erről portrék és írott források tanúskodnak. A kora újkori Európában magas sarkú változatban is előfordult – meglepő módon magas sarkú lábbeliket eleinte szinte kizárólag férfiak hordtak, azok csak később terjedtek el a nők körében. 

A Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának két másik, az 1970-es években feltárt sírjából is előkerült egy-egy pár papucs, ám ezek a most restaurált darabbal ellentétben kerek orrúak és lapos talpúak voltak. 

 

2025-re megújul a Szent Mihály-főszékesegyház altemploma

A Szent Mihály-főszékesegyházat 2023 májusában nyitották meg a nagyközönség előtt, az altemplom megújítása azonban egészen 2025-ig tart majd. Ahogy a veszprémi várnegyed legtöbb épülete, úgy az altemplom falai is erősen vizesednek. Ennek kiküszöbölésére megoldást kellett találni, amihez elengedhetetlen a padló régészeti kutatása. Ennek során került felszínre többek között a XVII. századi női papucs is. A feltárást követően építhetik be a szakemberek a szükséges szigetelő rétegeket és gépészeti rendszereket a falak megóvása érdekében. 

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva június 22-én és 23-án vezetett túrákat tart a Veszprémi Érseki Turisztikai Központ. A szombati napon 14 és 16 órakor, vasárnap 11.30, 14 és 16 órakor indulnak a várséták a Biró–Giczey-háztól. A sétákon a részvétel díjmentes, de regisztráció szükséges. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.