A paraszti kultúra takarékossága követendő példa

Elődeink nemzedékeken át öröklődött mentalitásával, a paraszti kultúra jellemző sajátosságaival, a takarékos életmódjukkal és a tárgyak iránti megbecsülésükkel foglalkozik a szentendrei Ferenczy Múzeum új kiállítása, amely június 21-től látogatható. E takarékos szemléletmód aktualitását hangsúlyozva, a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig a tárlat, amelynek kurátora Sz. Tóth Judit etnográfus, muzeológus.

2024. 06. 06. 16:00
paraszti kultúra
Virágtartók újrahasznosítva. Fotó: Facebbook/Ferenczy Múzeum Centrum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paraszti kultúra életmódjával foglalkozó kiállítás rámutat arra, hogy a természettel együtt élő parasztember észszerűen használta fel, amit a természet felkínált. Háztartásában nem volt szemét, a szerves hulladék visszajutott a természet körforgásába, minden mást eltettek majdani felhasználásra. A táplálkozás terén jellemző volt a ciklikusság, az alapvető élelem éves beosztása. Az egykori ételrecepteket is újra felfedezhetik a kiállítás látogatói. 

paraszti kultúra
A paraszti kultúra takarékosságát szemléltetik a tárgyak. Forrás: Ferenczy Múzeum Centrum

A paraszti kultúra takarékos életmódja

Az öltözködést az ünnepi és köznapi rend váltása, a ruházat megóvása jellemezte. A megkopott darabokat is viselték, ameddig lehetett. Ha elszakadt, kilyukadt, elromlott valami, igyekeztek megjavítani.

 A használati eszközök, textilfélék életének meghosszabbítására szolgáló javítási módok a mindennapi tevékenységhez tartoztak, a stoppolást, foltozást, varrást maguk, a talpalást, drótozást, edényfoltozást specialisták végezték. A háztartás régi, divatjamúlt vagy hibás tárgyait, a ládákat, edényféléket tovább használhatták más funkcióban is, de elsősorban az alapanyagok újrafelhasználása volt a jellemző.

Rongyszőnyeg, parasztszoknyából varrt ruha, fadarabokból életre keltett eszközök, játékok tartoznak ide, a gépek, technikai eszközök elterjedésével pedig azok alkatrészei. Az újrafelhasználás témakörében nem hagyható figyelmen kívül a „mindenre jó” műanyag, ami elterjedésekor különlegességnek, hasznos anyagnak bizonyult a falusi portán. 

A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, követendő minta. A kiállítás minden egységében helyet kapnak napjaink pozitív példái.

A kiállítás megszólítja a gyerekeket is. A Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek, QR-kódos információk színesítik a tárlatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.