Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Támadás Stonehenge sziklái ellen

A dél-angliai ősi kultikus emlékhelynél a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai hajtották végre a figyelemfelkeltőnek szánt akciót. A szervezet egy videót is közzétett a támadásról, illetve közleményben indokolta a barbár tettet.

2024. 06. 19. 18:27
Újra támadtak a környezetvédők
Újra támadtak a környezetvédők Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban a Just Stop Oil több nagy értékű képzőművészeti alkotást és történelmi emléket választott hasonló akciók célpontjának. Májusban az angol–brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának üvegfalú tárolóját próbálta összetörni a szervezet két idős aktivistája vésővel és kalapáccsal a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg. A csoport két másik tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére. A képkeretet kisebb károsodás érte, az alkotás azonban – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt. Tavaly novemberben – szintén a londoni Nemzeti Galériában – a Just Stop Oil két tagja Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.    

A Just Stop Oil által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája Diego Velázquez  Vénusz a tükörrel című festménye előtt, miután kis kalapáccsal ütötték a képet védő üveget a londoni Nemzeti Galériában 2023. november 6-án. Fotó: MTI/AP/Just Stop Oil


Az újabb támadást elkövető szervezet által közzétett videófelvételen az látszik, hogy két aktivista odarohan az emlékhely kőoszlopaihoz, és nagy nyomású poroltókból narancsszínű port szór a sziklákra. Az akciót több látogató igyekezett megakadályozni, majd a felvételen az is látható, hogy a szervezet által Rajan és Niamh néven említett két aktivistát négy rendőr megbilincselve elvezeti, majd egy rendőrségi furgon elszállítja őket.


A videóhoz mellékelt közlemény szerint a Just Stop Oil a csütörtöki nyári napforduló elé időzítette az akciót. Az évnek ezen az éjszakáján rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge szikláinál a Londontól 120 kilométerre délnyugatra, Salisbury városának közelében fekvő fennsíkon, várva a csillagászati nyár első napfelkeltéjét. Sokan azok közül, akik évről évre összegyűlnek a legalább ötezer évesnek gondolt, 20-25 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékműnél június 21-ének hajnalán, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.
A Just Stop Oil szerdai közleménye szerint az aktivisták által használt por kukoricalisztből készült, „amelyet majd lemos az eső”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.