Korhű koncertek a fertődi Esterházy-kastélyban

Idén nyáron is koncertekre invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ. Július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.

2024. 07. 08. 13:00
haydneum koncert 2024
Idén is régizenei koncerteket tartanak a fertődi Esterházy-kastélyban. Kik lesznek a fellépők? Forrás: Haydneum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén régizenei hangversenyek várják az érdeklődőket a fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-termében. Az immár hagyományosnak számító nyári programsorozaton ezúttal is a történetileg tájékozott előadásmód megannyi kiváló hazai és külföldi képviselője fog fellépni.

Tóth-Vajna Zsombor volt az első magyar, aki idén februárban szóló koncertet adott Londonban a westminsteri apátságban Fotó: Haydneum
Tóth-Vajna Zsombor volt az első magyar, aki idén februárban szólókoncertet adott Londonban a westminsteri apátságban Fotó: Haydneum

Régizenei koncertek lesznek hat hétvégén keresztül

Az első, júliusi Haydn–Mozart-hétvégén Haydn-szimfóniákkal és Mozart zongoraversenyeivel indul az idei nyári koncertszezon Eszterházán Berecz Mihály és Somlai Petra nagyszerű billentyűsművészek és a régizenejátszás hazai mesterei, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. A következő hétvégén színpadra lép az Orfeo Zenekar mellett társegyüttesük, a komoly nemzetközi hírnévvel is rendelkező Purcell Kórus is, akik elismert szólisták – Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Bárány Péter, Borka Ákos, Komáromi Márton és Melkovics Zoltán – előadásában megszólaltatják Joseph Haydn mellett a nagy eszterházai előd, Gregor Joseph Werner műveit is a kastély falai között. Ezt követően Berecz Mihály és Somlai Petra billentyűs játékát élvezhetjük: négykezes és kétzongorás estjeiken ismét Haydn és Mozart művei jutnak főszerephez.

A kamarazenéé a harmadik hétvége

A harmadik hétvége a kamarazenéé: a Németországból érkező Grundmann Quartett különleges összeállításban (oboa, hegedű, brácsa, cselló) játssza Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Druschetzky műveit, majd egy igazi bécsi klasszikus műsorral érkezik Paulik László (hegedű) és Balog József (fortepiano). 

Az ő kettősük a vasárnapi koncerten kiegészül Börzsönyi Máté kürtművésszel, így felcsendülhet többek között Brahms csodálatos Esz-dúr triója is.

Balázs János zongoraművész is fellép

Augusztus 9. és 11. között két alkalommal hallhatjuk Balázs János zongoraművész játékát – ezúttal természetesen fortepianón. Szólóestjén felcsendül Beethoven Patetikus és Holdfény szonátája is, Horti Lillával pedig egy színes dalesttel örvendeztetik meg a közönséget. A hétvégét a Máté Balázs vezette Aura Musicale együttes fellépése zárja: Haydn és Anton Kraft művei mellett Werner Zenei kalendáriumából kínálnak ízelítőt a hallgatóság számára. A Németországban élő magyar szoprán, Kovács Ágnes és partnere, az elismert „dalzongorista”, Hilko Dumno a következő hétvége főszereplői: pénteki és vasárnapi dalestjeik műsorát Haydn, Süssmayr, Mozart és Schubert műveiből állították össze.

 Szombaton Tóth-Vajna Zsombor előadásában szólal meg Haydn jól ismert A Megváltó hét utolsó szava a kereszten című művének billentyűs változata, közreműködik Kiss Dávid soproni költő.

A sorozat utolsó hétvégéje pedig a Capella Savariaé – Joseph és Michael Haydn, Mozart, Johann Christian és Wilhelm Friedemann Bach szimfóniái mellett felcsendül Mozart D-dúr fuvolaversenye Bertalan Andrea, Haydn F-dúr kettősversenye Kalló Zsolt és Papp Rita, valamint Haydn G-dúr hegedűversenye Kalló Zsolt előadásában.

Rendkívül színes és gazdag tehát a program – a szervezők várják azon érdeklődőket Eszterházára, akik a nyári pihenés során kulturális feltöltődésre vágynak a régizenélés egyik legautentikusabb hazai helyszínén.

 

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.