Ingyenes filmek az olimpiához a Filmión

Július 26-án kezdődnek a 2024. évi nyári olimpiai játékok Párizsban, amelyen a magyar csapat 180 sportolója is megméretteti magát. Az ötkarikás játékok alkalmából a Filmión főszerepet kapnak legendás sportolóink: csütörtöktől vasárnapig az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, az Aranycsapat és a Katinka című dokumentumfilmek megtekintése ingyenes.

Forrás: NFI2024. 07. 25. 10:30
A Filmio is készül az olimpiára.
A Filmio is készül az olimpiára. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló dokumentumfilmeket kínál a Filmio, ahol a világ legrégebbi sporteseményének alkalmából a magyar sport legendás alakjainak történetét feldolgozó Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, a Katinka, valamint az Aranycsapat című alkotások csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthetők. A filmintézet streamingplatformjának hétről hétre bővülő kínálatban a héten újdonság egy, az 1984-es olimpiai játékokat feldolgozó animációs sorozat, az Olympia ’84 is, amely az év végéig szintén ingyenesen látható kiváló minőségben felújítva.

A Keleti Ágnes életéről készült dokumentumfilm megtekintése is ingyenes a kiemelt időszakban.
A Keleti Ágnes életéről készült dokumentumfilm megtekintése is ingyenes a kiemelt időszakban (Forrás: NFI)

Surányi András Aranycsapat (1982) című dokumentumfilmje a legendás válogatott kialakulását, világra szóló sikeréig vezető útját, a csapat kudarcait, majd széthullásának történetét meséli el, korabeli híradófelvételekkel és a csapattagok visszaemlékezéseivel.

A visszatekintés bemutatja a korszak társadalomtörténeti, politikai hátterét is, kontextusba helyezve a sportolók életútjának és karrierjének alakulását. A filmben megszólal Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Sebes Gusztáv és Szepesi György.

A torna sport kiemelkedő csillagának egy évét követi a századik születésnapjától a százegyedikig Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (2022) című alkotása.

A film naplóbejegyzésekből, régi és új interjúkból és archív felvételekből tárja fel egy olyan bajnok életét és életfilozófiáját, aki tíz olimpiai éremmel a XX. században sporttörténelmet írt.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszó, az első versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban. 

Pálinkás Norbert és stábja két éven át követte az Iron Ladyt a nagy sporteseményekre és otthonába is, a Katinka (2022) című film így nemcsak sportolóknak inspiráló alkotás, hanem bárkinek, aki szeretné közelebbről megismerni a világhírű sportolót.

Los Angelesben az 1984-es ötkarikás játékokkal párhuzamosan animációs olimpiát rendeztek. Az olimpia szellemében szlogenre megfogalmazott, Magyarországról nevezett szellemes rövidfilmeket a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori animáció szakos hallgatói, Dózsa Tamás, Békési Sándor, Zoltán Annamária, Szórády Csaba és Lehotay Zoltán készítették. 

Az ötrészes sorozat Olympia ’84 néven látható mától a Filmio kínálatában.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.