156 alkotó 237 produkciója valósulhat meg

A 2024/2025-ös tanévben a Lázár Ervin-program lebonyolítását a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. és a Klebelsberg Központ közösen látja el. Június 30-ig nyújthatták be jelentkezésüket az alkotók. A beérkezett előadásokról július 16-án döntött a bíráló bizottság.

2024. 07. 18. 13:00
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház a Lúdas Matyival csatlakozott a programhoz 2023-ban.
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház a Lúdas Matyival csatlakozott a programhoz 2023-ban. Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által 2019-ben életre hívott Lázár Ervin-program célja, hogy az előadó-művészeti produkció élménye – szociális helyzettől és területi elhelyezkedéstől függetlenül – minden köznevelésben részt vevő, általános iskolás korosztályú diák számára egyenlő feltételek mellett hozzáférhető legyen. Az elmúlt öt év tapasztalatait figyelembe véve a szeptemberben kezdődő tanévben megújul a Lázár Ervin-program.

A csengő című egyfelvonásos vígopera is a Lázár Ervin program részeként debütált.
A csengő című egyfelvonásos vígopera is a Lázár Ervin-program részeként debütált Fotó: MTI/Kovács Attila

A bíráló bizottság döntésének értelmében 156 alkotó, 237 produkciója valósulhat meg a Lázár Ervin-programban a 2024/2025 tanévben.

 Július 19-ig értesítik a jelentkezőket.

A jelentkezőknek július 31-ig szükséges feltölteniük a megvalósításhoz kapcsolódó előadás megtartására lehetséges időpontjaikat a szeptember 23. – december 20. közötti időszakra vonatkozóan. 

Ezt követően a Déryné-program a beérkezett adatokat átadja a Klebelsberg Központ részére, akik ezek alapján tájékoztatják a tankerületeket. Ekkor elindul a produkció szervezés a tankerületek és a jelentkezők között. Ezután a tankerület értesíti az iskolákat a rendelkezésre álló időpontokról, majd az iskolák a Kréta rendszeren keresztül jelentkezhetnek a számukra megfelelő időpontokra. Így biztosítják, hogy mindenki hozzáférjen a szükséges információkhoz és könnyen be tudjon jelentkezni a programokra.

Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója – a Színház mindenkinek missziót szem előtt tartva, a társ előadó-művészeti ágakat bevonva – azt fogalmazta meg célként, hogy minél több gyermek részesülhessen minőségi kulturális élményben. 

Hisz abban, hogy a kulturális nevelést már egészen kisgyermek korban el kell kezdeni, melyhez a Lázár Ervin-program kiváló lehetőséget biztosít. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.