Az Eiffel Műhelyház újdonsága: A csengő magyar nyelven

Donizetti népszerű egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin program részeként az általános iskola nyolcadik osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. A szeptember 26. és 29. között tizenkét alkalommal telt házak előtt látható előadás szeptember 30-án 17 órakor a nagyközönség előtt is debütál az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében.

2023. 09. 22. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donizetti 1836-ban írt vígoperájának magyarországi bemutatóját 1926-ban tartotta a Magyar Királyi Operaház, ám a darab akkor mindössze hat alkalommal volt látható. 1966-ban emlékezetes televíziós felvétel készült A csengőből Horváth Ádám rendezésében, Várhelyi Endre, Melis György és László Margit főszereplésével, majd 1971-ben mutatták be az Erkel Színházban, ahol Békés András színrevitele a már említett szereposztással ismét nagy sikert aratott. 

1987-ben Galgóczy Judit az Operaházban vitte színre, majd az Ybl-palota Királyi lépcsőházában Szilágyi Gábor, Szfinx-teraszán pedig Fehér Balázs Benő rendezte meg, ez utóbbi produkció költözött tavasszal ifjúsági programként az Eiffel Műhelyházba, ugyancsak Toronykőy Attila átdolgozásában.

Ezúttal pedig az iskolás korosztály előtt mutatkozik be a vígopera: A csengőt ugyanis szeptember 26. és 29. között tizenkét alkalommal, a Lázár Ervin program részeként nyolcadik évfolyamos diákok látogathatják, az előzetes regisztráció alapján a telt házas előadásokon 5600 gyermek vesz majd részt. 

Toronykőy Attila, aki egyben A csengő új színrevitelének látványvilágát is megalkotta, a fiatal közönség esetében fokozottan kíván hatni minden érzékszervre, amiben a vetítések és a díszletek különösen nagy hangsúlyt kapnak:

 A mai világ nagyon sokat ad a szemnek, elég csak a TikTokra vagy a YouTube-ra figyelni. Olyan vetítéseket alkalmazunk, amelyek segíti az operát, és ha valaki esetleg unja a zenét, a látvánnyal még le tudjuk kötni

– nyilatkozta a rendező.

A közérthetőséget elősegítendő A csengő magyar nyelven, Blum Tamás fordításában lesz hallható, az említett vetítés pedig Czeglédi Zsombor munkája

A fiataloknak szánt produkciók, amelyek egyben a MVM Pikoló program részei is, főbb szerepeiben Kiss András (Don Annibale), Geiger Lajos (Enrico), valamint Megyimórecz Ildikó és Kapi Zsuzsanna (Serafina) alakítják, a további szerepekben Ninh Duc Hoang Long  (Spiridione), valamint Farkasréti Mária (Madama Rosa) láthatók. A Magyar Állami Operaház uenekarát Farkasházi Dávid és Zsíros Levente vezénylik. 

A diákelőadásokat követően a darab nyilvános premierje szeptember 30-án, 17 órától lesz az Eiffel Műhelyházban. A főbb szerepekben Szvétek László (Don Annibale), Fülep Máté (Enrico), Rácz Rita (Serafina), Kiss Tivadar (Spiridione), Megyesi Schwartz Lúcia (Madama Rosa) látható, a zenekart  Tóth Sámuel Csaba dirigálja.

Borítókép: Pillanatkép A csengő próbájáról (Fotó: Berecz Valter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.