A Magyar Nemzeti Múzeum a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgyében kezdi a fesztiválszezont a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézménye. Július 19. és 28. között a rendezvény három helyszínén, a Petőfi Udvarban Kapolcson, Taliándörögdön és a Cirque du Tókertben, Vigántpetenden várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum.

2024. 07. 19. 8:00
Esküvői ruhák a Magyar menyasszony című kiállításon.
Esküvői ruhák a Magyar menyasszony című kiállításon. Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabadföld
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a Magyar Nemzeti Múzeum aktuális időszaki kiállításaiból, bemutatkozik a Magyar menyasszony és a Kertész/Kópiák című tárlat, valamint a látogatók megismerhetik a múzeum tíz legérdekesebb kincsét, és részt vehetnek izgalmas régészeti sétákon, családi programokon is.

Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Kertész/Kópiák című időszaki tárlata is
Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Kertész/Kópiák című időszaki tárlata is Fotó: Purger Tamás/MTI

Vigántpetenden, a Cirque du Tókert helyszínen betekintést nyerhetnek a látogatók a Kertész/Kaptár installáción keresztül az André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozat egyikébe, a Kertész/Kópiák című tárlatba.

A kiállítás a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatva sosem látott alkotásokat mutat be, a világhírnév előtt álló, fiatal André Kertészt és útkeresését ismerhetik meg az érdeklődők. A fesztiválon az installáció folyamatosan látogatható lesz. Július 20-án este Fisli Éva történész kurátori tárlatvezetést tart.

A múzeum másik időszaki kiállításával, a Magyar menyasszonnyal is találkozhatnak a látogatók.

A nagyszabású tárlat 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Az augusztus végén záruló tárlat anyagába Kapolcson, a Kossuth utcai Petőfi-udvarban felállított utazó tablókiállításon kaphatnak betekintést az érdeklődők.

Családi programokkal július 20-án, 21-én, 27-én és 28-án, szintén a PKÜ Petőfi-udvarban, a múzeum standjánál várják a látogatókat.

A fesztiválon a múzeum úgynevezett top 10-es tárgyait is bemutatják. Ezeken keresztül az érdeklődők bővíthetik ismereteiket a Kárpát-medence egykori lakóinak mindennapjairól, találkozhatnak a magyar nemzet történetének és művelődéstörténetének felbecsülhetetlen értékű kincseivel, tárgyi emlékeivel. A műtárgyakat bemutató minikiállítás a Petőfi-udvarban várja a látogatókat.

Régészeti sétákkal is készülnek: a Taliándörögdön lévő pálos kolostort járhatják be az érdeklődők július 27-én és 28-án.

Az indulási helyszín a taliándörögdi Róling-tanya, a programot Papp Attila, a múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének kutatója vezeti. A harmadik sétán Pula és Öcs települések között 15 kilométert tesznek meg, és négyezer év történetét járják végig a som-hegyi erdők körül. A séta a pulai Kráter Kőpark bemutatóhelyről indul július 20-án Füzesi András és Soós Bence régészek, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ MNM Nemzeti Régészeti Intézete kutatóinak a vezetésével.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.