Reagált Horváth Lajos Ottó Facebook-posztjára a Nemzeti Színház

Tételesen felsorolták, mennyi pénzt kapott eddig a színművész a balesethez kapcsolódóan. Nem sokkal később egy újabb nyilatkozatot is kiadtak.

2024. 07. 10. 15:00
Nemzeti Színház
A Nemzeti Színház épülete. Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagált Vidnyánszky Attila minapi, Egyenes beszédben adott interjújára Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színházban 2023-ban megsérült egyik színész. Nem sokkal később a nemzeti teátrum közleményt adott ki a művész szavaira reagálva.

EP2I1601
Horváth Lajos Ottó Fotó: Teknős Miklós

Horváth Lajos Ottó úgy fogalmazott, „Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem állt szándékomban a nyilvánossághoz fordulni. Tettem ezt abban a reményben, hogy sikerül korrekt, konfliktusmentes és emberi tárgyalásokkal kártérítési ügyünkben megegyezni. Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell.” 

A színművész felsorolta, mennyi pénzt kapott a balesete óta. Azt írta: 

„– 2x 701 100 forint »gyorssegélyt« a Nemzeti Színháztól, 
– 765 850 forint támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól (amely nem a munkáltatóm, de köszönöm), valamint
– 1 000 000 forint összegű jogcím nélküli előleget a munkáltató felelősségbiztosítójától (az állított 1 500 000 forinttal szemben)
– 136 000 forintot a színház csoportos biztosításából, amellyel a színészeit biztosítja
– 780 000 forintot a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől, havi 130 000 forintos részletekben,
– a havi 271 700 forint, a felmondásomig összesen 1 901 900 forint táppénzt, amely nem kártérítés!
Az adásban elhangzottakkal szemben, nem kaptam a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot, vagy azt nem juttatták el sem nekem, sem jogi képviselőimnek. Egyébként én végig a munkáltatómmal szerettem volna kapcsolatban lenni, vele megegyezni, és nem a biztosítóval.”

A Nemzeti Színház mai közleményében azonban más összegek szerepelnek. A teátrum azt írta:

„A Nemzeti Színház által kifizetett »gyorssegélyek« összege 2 × 901 000 Ft volt, mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1 802 000 Ft-ot jelent.
765 850 Ft összeget utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a színház balesetbiztosításának terhére 150 500 Ft került kiutalásra.
A szakszervezet 780 000 Ft-os további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót, a június 14-én beérkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 Ft táppénz került kiutalásra.
A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére 1 000 000 Ft-os kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó.
A fenti összegek 6 975 625 Ft-ot jelentenek, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a biztosító által a károsult számára keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 Ft-os kártérítési összeg elfogadásáról még nem érkezett Horváth Lajos Ottótól válasz. 
A kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések.”

A számokon túl a feleknek vitájuk van a felelősség kérdésében is, a Nemzeti Színház álláspontja szerint ugyanis a baleset bekövetkeztében Horváth Lajos Ottó felelőssége is felmerül, míg a színművész ezt vitatja. 

A vitára reagálva a Nemzeti Színház szerda kora délután újabb közleményt adott ki „érdemi párbeszéd helyett nyilatkozatháború” címmel. Ebben azt írják, „az elmúlt hónapok történései megrázták a Nemzeti Színház társulatát. Nem pusztán a baleset ténye jelentett traumát, hanem a balesetet szenvedett volt kollégák részéről tapasztalt elhatárolódás a színház vezetésétől és közösségétől, illetve a kommunikációra való hajlandóság teljes hiánya. Sajnálatos módon nem a színházi világ csodáitól, a közös alkotások sikereitől hangos a sajtó, hanem a nyilvánosság előtt zajló üzenetekben megfogalmazott fals és a legtöbb esetben nem helytálló információktól.

A Nemzeti Színház hónapokig igyekezett kerülni a nyilvános felületeken történő kommunikációt, azonban jelen helyzetben már kénytelen e csatornákon is reagálni a történtekre.

Ugyanakkor a színház vezetése továbbra is reménykedik az elmúlt hónapok negatív történéseinek mielőbbi, mindenki számára megnyugtató módon történő lezárásában és teljes figyelmével az alkotó, művészeti értékek teremtésére irányuló munkára koncentrálni”– zárul a színház közleménye. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.