Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Óriási közösségi festmény készül

Újabb közösségi-művészeti együttműködés kezdődött nemrég Debrecenben, melynek részleteiről július 4-én, csütörtökön a Bényi Galériában beszéltek a szervezők.

2024. 07. 05. 9:00
Fanta Júlia alkotása
Fanta Júlia díjnyertes alkotásából készül majd az óriási közösségi festmény. Fotó: Miskolczi János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Horváth Norbert képzőművészeti pályázataik országos és nemzetközi népszerűségét említve elmondta, hogy a programot szeretnék a jövőben regionális szinten is ismertté tenni. Céljuk a debreceni megjelenéssel továbbra is az, hogy támogassák és bemutassák a fiatalok művészi kibontakozását. A tervek szerint az alkotói pályázat tavalyi győztese, a debreceni Medgyessy-iskola végzős növendéke, Fanta Júlia alkotása mentén egy körülbelül kétszer négyméteres festmény készül el az idei Campus Fesztiválon a közönség és fellépő sztárok közreműködésével. 

Fanta Júlia és alkotása
Fanta Júlia alkotása alapján készül majd el a körülbelül kétszer négyméteres festmény. Fotó: Miskolczi János

Az alapítvány a díjazott alkotások eredetijét rendszerint aukcióra bocsátja, a befolyt összeget országszerte óvodák támogatására fordítja fejlesztő eszközök vásárlásával.  A Debrecenben elkészülő óriásfestményre később licitálhat a közönség, a felajánlott összeget a szervezők a Debreceni Gyermekklinikának adományozzák.

Puskás István alpolgármester kiemelte, hogy idén egyelőre két debreceni kulturális szereplő, a Debreceni Virágkarnevált szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Campus Fesztivál fogadja az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány pályázatának válogatott munkáit és fiatal alkotóit. Szeretnék, ha  jövőre Debrecen a kezdeményezés régiós központjaként működhetne, ezzel bővítve a helyi közreműködők és a bemutatkozó fiatal alkotók lehetőségeinek körét. 

Mészáros Réka ügyvezető igazgató elmondta, hogy az alapítvány idei pályázatának díjazott munkáiból a Debreceni Virágkarnevál idején, augusztus 16-án 17 órakor a Kölcsey Központban nyílik kiállítás. 

A szervezet és a Bényi Galéria közreműködésével megvalósuló tárlat egyik leglátványosabb kapcsolódó eleme kétségkívül az a festmény lesz, mely a Campus Fesztiválon készül el, majd egy hónapig a Kölcsey Központban lesz megtekinthető. Az alapítvány pályázatának fiatal alkotóival augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevál közönsége a fesztivál művészeti szigetén, a Déri téren találkozhat majd az Impressziók és improvizációk 3.0 kiemelt programjaként. Ennek kapcsán Mészáros Réka ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a Bényi Galéria és Kölcsey Központ falai között, hanem a nagyrendezvényeik programsorozatában is kiemelkedő szerepet kapnak a művészeti produktumok. 
A sajtótájékoztatón leleplezték Fanta Juli festménytervét is, melynek kétszer négy méter nagyságú mása készül majd el a Campus Fesztiválon.

További részletek az Alkossszabadon.com oldalon érhetők el.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.