Az alkotás és a sport varázserejével küzdenek a fiatalokat rabul ejtő online világ ellen

Immár harmadszor, újabb különleges témakörben hirdet pályázatot az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány a Civilút Alapítvánnyal karöltve. Az Alkoss szabadon 2024 – A te sportélményed! elnevezésű pályázatra beérkező művek közül zsűri választja ki három korosztályban az öt-öt legjobbnak ítélt alkotást, amelyeket az eredményhirdetést követően több hazai helyszínen és európai országok magyar kulturális intézetében helyeznek ki, majd ősszel a Szépművészeti Múzeumban elárvereznek. Az így befolyt összegből tíz magyarországi óvodát támogatnak a szervezők fejlesztő eszközök és játékok vásárlásával.

2024. 03. 12. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Négyévente több mint száz magyar sportoló indul útnak, hogy megmérettesse magát a világ legnagyobb sportversenyein, az olimpián és a paralimpián. Megannyi tehetséges, elhivatott, alázatos fiatal tette fel életét arra, hogy a legjobbak közé kerüljön. Az olimpiai és paralimpiai versenyek éve van, így az a művészeti pályázat szervezőiként kiírásukkal szeretnénk felhívni a figyelmet a sportot versenyszinten űző fiatalok ezreinek elhivatottságára és eredményeire, amely óriási motiválóerőt adhat kortársaiknak egy tartalmas élethez – mondta a 2024-es pályázat keddi bejelentő sajtótájékoztatóján Horváth Norbert, a kezdeményezés ötletgazdája, aki bejelentett, hogy idén a tematika apropóján sportoló nagykövetek is csatlakoznak a projekthez. A sajtóeseményen így felszólalt Lisztes Krisztián, aki elmesélte, bár ő a kreatív labdarúgók táborát erősítve a pályán alkotott szabadon, mégis van kötődése a művészethez, ugyanis nagybátyja szobrászművész. 

Alkoss szabadon
Alkoss szabadon: A két nyertes mű 2023-ból (Forrás: Facebook/Alkoss szabadon)

Az összegyűlt publikum a keddi rendezvényen találkozhatott a tavalyi győztesekkel, akik a „szárnyalj szabadon” tematikában, az utazáshoz kötődően alkottak. 

Tóth Orsolya Zoé tizenhárom évesen készítette színpompás művét, amelyben azokat az úti célokat festette meg egy csokorba szedve, ahova szeretne eljutni életében. A fiatal művésznő hangsúlyozta, szerinte igazán kifejezőre sikerül ez a kompozíció, ugyanis a festmény szereplője a szürkeségből indul el a színes világba.

Fanta Júlia Vágyódás című művéről úgy nyilatkozott: – Azt gondolom, hogy sokan vannak, akiknek az álomutazás inkább egy időutazás lenne egy kedvelt korszakba. Mivel úgy érzik, hogy közel áll hozzájuk az idealizálás, elvágyódás abból a korból, amelybe beleszülettek. Sokan nosztalgiáznak a régi időkről, álmodoznak azokról a helyekről, ahol egyszer példaképek, általuk becsült írók, festők, művészek éltek.

Én is egyikőjük vagyok, szeretem beleképzelni magam a múltba mint pl. a reneszánsz idejébe, nem véletlenül a festményem egy része önarckép és háttérben kedvenc városom, Firenze látható.

Firenze a korai olasz reneszánsz művészet kulturális epicentruma volt, amely számos kiemelkedő művész karrierjét indította el a XV. századi Olaszországban – fogalmazott az alkotó. 

2022-ben indult útjára az Alkoss szabadon! művészeti pályázat, amelyet 2023-ban már az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány keretein belül hirdettek meg. Az alapítvány célja a fiatal művészek felkarolása, támogatása kisiskoláskortól egészen középiskolás korig, a fiatal tehetségek alkotásra ösztönzése, segítségnyújtás tehetségük kibontakoztatásához. 2022-ben a „felhőtlen gyerekkor” témakörben közel 500, míg 2023-ban a „szárnyalj szabadon!” tematikában több mint 1200 pályamű érkezett négy országból. A tavalyi évben benyújtott alkotások aukciója révén mintegy hárommillió forint összegben jutott támogatás tíz óvoda számára. 

A tájékoztatón a zsűrit Sávolt Karolina képviselte, aki tizennégy éves kora ellenére számos elragadó és ismert alkotást festett, illetve idén már harmadszorra ítésze eme pályázatnak.

A fiatal tehetség hangsúlyozta, korábban ő is számos művészeti megmérettetésen indult, és ezeket kiváló bemutatkozási lehetőségnek tartja.

Csorba Anita, az Inspikid alapítója az Alkoss szabadon kapcsán elmondta, azért állt a kezdeményezés mellé idén is, mert szerinte a művészet és a sport lehetnek csupán azok a tevékenységek, amelyek az online világ és kütyük rabságából kiránthatják a gyerekeket. 

Sávolt Karolina a tavalyi díjátadón (Forrás: Facebook/Alkoss szabadon)

A pályázatra április 22. éjfélig három életkori kategóriában lehet jelentkezni a mű digitális és eredeti formájában történő bemutatásával: 8–11 év, 12–15 év, valamint 14–20 év közötti korcsoportok. A zsűri tagjai többek között Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa, Gerendai Károly, a Budapest Park tulajdonosa, Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze.

A díjátadóra ezúttal is a Budapest Parkban kerül sor, méghozzá május 11-én, a Dzsúdló koncertje előtt.

A szervezők ezzel a nem mindennapi élménnyel kívánják a résztvevőket megjutalmazni. A három kategória fődíja egy-egy két személyre szóló utazás Rómába, a Római Magyar Akadémia és az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány által szervezett programokon, köztük a díjazott alkotások számára szervezett kiállítás megnyitó ünnepségén való részvétellel. A 2024-es esztendő újdonsága a projekt kapcsán az is, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott a Zsolnay porcelángyár is, ahol három darab, negyven centiméteres egyedi serleget készítenek a kategóriák nyerteseinek. 

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk az Alkoss szabadon online felületén találhatók. 

Borítókép: A tavalyi tematika 1200 pályázót ihletett meg (Forrás: Facebook/Alkoss szabadon)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.