Már húszéves a pannonhalmi Arcus Temporum művészeti fesztivál

A zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződő programok között számos újdonságot találhat majd a közönség. Az idei Arcus öt hangversenye Mozart és Eötvös Péter munkásságát állítja párhuzamba, míg irodalmi díszvendégként Röhrig Géza érkezik a fesztiválra, akinek nevét leginkább az Oscar-díjas film, a Saul fiai főszereplőjeként ismerte meg a nagyközönség.

2024. 07. 02. 5:44
pannnonhalmi Arcus Temporum 2024 programok fesztivál
Már 20 éves az Arcus Temprum. Pannonhalmán idén agusztusban sem lesz hiány zenei és képzőművészeti programokban. Forrás: Arcus Temporum pannonhalmi művészeti fesztivál
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érkezik az Arcus idén is! „Ünnep” – ezt a címet viseli a Pannonhalmi Főapátság 2024-es évadja. A bencés szerzetesközösség idén ünnepli ugyanis temploma, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. 

pannnonhalmi Arcus Temporum
2024-ben is van Arcus Temporum. De miért érdemes augusztusban Pannonhalmára látogatni? Fotó: Arcus Temporum pannonhalmi művészeti fesztivál

Az Arcus Temporumon pedig igazi közösségi ünneplésre hívják a nagyérdeműt és nemcsak a centenárium okán, hanem mert a fesztivál fennállásának huszadik évéhez ért. 

A jeles alkalomra különleges programokkal és helyszínekkel készülnek a szervezők. A zenei kínálatban már az önmagában izgalmas, hogy Keller András, a fesztivál idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel, hát még ha azt is hozzátesszük, hogy a kiváló magyar komponista – utolsó munkáinak egyikeként – az itt elhangzó zeneműveket saját maga válogatta ki. 

Eötvös Péterrel együtt kezdtük tervezni az idei fesztivál programját, amelyen elsősorban az ő szóló és ensemble műveit kívántuk fókuszba állítani. Sajnos a sors felülírta az elképzeléseinket, és ő már nem lehet jelen a fesztiválon, csak a művészetével, mert márciusban távozott közülünk, de ugyanúgy itt marad élő művészetként Péter köztünk, és velünk lesz 

– mondta meghatottan Keller András.

Új helyszínek az Arcus fesztiválon

A zenei élményeket még különlegesebbé teszik az idén bekapcsolódó új helyszínek. A nyitó hangversenyt például a bástyára tervezik, ahol a 800 éves bazilika szolgáltat lenyűgöző hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a már jól megszokott helyszínek – a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna, a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára – mellett. 

Spirituális programjaiban is a Bazilika 800 emlékévre reflektál a fesztivál. Egyebek mellett maga a főapát, Hortobágyi T. Cirill – aki csaknem fél évszázada kötődik Szent Márton hegyéhez – vezeti körbe a vendégeket a szerzetestemplom ősi falai között. Cirill atyához a nemzetközi hírű, Ybl-díjas építész, Gutowski Robert és az örmény zenész, David Yengibarjan is csatlakozik.

Továbbá csendmeditációt tartanak az Arcus napjaiban a templomban. Az egyedülálló programot a pannonhalmi bencés szerzetes, Márk atya és az ismert pszichiáter dr. Palotai Gabriella kíséri. Röhrig Gézáról a többségnek minden bizonnyal Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, a Saul fiai jut elsőként eszébe. A Kossuth-díjas színészről azt ugyanis kevesebben tudják, hogy kiváló író és költő. Most erről az oldaláról mutatkozik be az Arcuson. A vele való beszélgetés során az ősszel megjelenő új regényéből is oszt meg részleteket a közönséggel. Egy felolvasószínházi előadás részeként – Borbély Sándor művei mellett – Röhrig versei elevenednek meg, Eötvös-zenékkel kiegészítve.

Képzőművészet az Arcuson

Természetesen az idei Arcus is elképzelhetetlen lenne képzőművészeti programok nélkül. Ezek szintén az idei ünnepi tematika köré rendeződnek. Egyrészt a kurátor, Virágvölgyi István vezetésével ismerhetik meg a Nyolc 100 év című fotótárlatot a vendégek, amely nyolc százéves honfitársunk portréján keresztül igyekszik megfoghatóvá tenni a bazilika elmúlt nyolc évszázadának időtávlatát. Másrészt idén is érkeznek a fesztiválra a képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, hogy közös performatív előadásukban jelenítsék meg a templomünnepet.

Az Arcus napjaiban arra hívjuk a vendégeket, hogy töltsünk el időt egymással, töltsünk el időt a csendben a monostor ezeréves falai mögött. Szánjunk időt arra, hogy a 800 éves templomban otthonra találunk. Töltsünk el időt egymással, művészek, vendégek, látogatók, és töltsünk el időt a kultúrában, a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás terében

 – fogalmazott Dejcsics Konrád atya, a fesztivál igazgatója.

A Pannonhalmi Főapátságot Ferenc pápa magyarországi látogatásakor az ország nagy lelki emlékművének, az imádság helyének és a testvériség hídjának nevezte. A szerzetesközösség az idei Arcuson – ahogy az egész emlékévben is – arra törekszik, hogy a szentatya szavait jelenvalóvá tegye.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.