Komolyzenei koncertet tartanak a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

William Herschel csillagász és zeneszerző művei csendülnek fel a Svábhegyi Csillagvizsgálónál augusztus 30-án.

Forrás: MTI2024. 08. 22. 16:01
A Debrecen Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje. Fotó: Czinege Melinda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az obszervatóriumban szervezett zenei esemény a 18. századi híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít méltó emléket.

A 19 óra 40 perckor kezdődő koncerten a kupola tövében Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában, Uzsaly Bence karmester vezényletével csendülnek fel. A koncert után a látogatók a német–angol csillagász által felfedezett égitestek látványában is gyönyörködhetnek – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a rendezvényre 17 órától várják a látogatókat. Az esemény részeként különböző napészlelő távcsövekkel csodálhatják meg a rendkívül aktív Nap napfoltjait a látogatók, akik a bolygó légkörének különleges naplángjaiban is gyönyörködhetnek, és a Vénusz is megtekinthető lesz a nappali égen.

A komolyzenei koncertet követően szakértő csillagászok segítségével az égbolt szépségeiben merülhetnek el a látogatók, akik a csillagvizsgáló teljes területén, több ponton felállított csillagászati távcsövekkel a nyár végi éjszakai égbolt kettős csillagait, csillaghalmazait és ködeit fürkészhetik. Este a Szaturnusz egyre keskenyedő, pengeéles gyűrűjét is megfigyelhetik a látogatók.

Nem csak távcsöves csillaglesre lesz lehetőség, az érdeklődők az észlelőréten lézeres csillagképtúrán kalandozhatnak el a nyári égbolt legszebb csillagképei között – olvasható a közleményben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.