Kulka János visszatér a színpadra

A Kossuth-díjas színművészt egy egyszemélyes színdarabban láthatja majd újra a közönség.

Forrás: Meglepetés.hu2024. 08. 27. 22:51
Budapest, 2024. május 21.
Kulka János, a nemzet színésze Budapesten 2024. május 21-én. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas  érdemes és kiváló mûvészt a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg május 3-án a cím eddigi birtokosai.
MTI/Czimbal Gyula
Fotó: MTI/Czimbal Gyula
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulka János a nyolc évvel ezelőtti sztrókja után azt gondolta, soha többé nem áll már színpadra, azonban ez szerencsére nem így alakultak a dolgok. A Kossuth-díjas színművészt hamarosan egy egyszemélyes színdarabban lép majd fel – írja a Meglepetés.hu

Tavaly még úgy nézett ki, hogy a közönség már sosem láthatja színpadon a színészlegendát. Akkor még Kulka János maga is úgy látta, hogy egykedvű lett, minden szenvedélyével felhagyott. Többek között abbahagyta a festést is, pedig korábban rengeteg képet készített, de a színházba járás sem hozta meg számára az örömöt.

Idő közben – ahogy a Magyar Nemzet már beszámolt róla –  megválasztották a Nemzet Színészének. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

Bár egészségi állapota folyamatosan nagy mértékben javult élete mégis megváltozott,

a betegség nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte. A sztókja óta afáziával, vagyis beszédzavarral küzd, nem emlékszik a régi szerepeinek a szövegeire, versekre és a korábban beszélt idegen nyelveket is elfelejtette.

 

Most mégis színpadra áll, és nem is akárhogy

A méltán híres színész nem adta fel, elkezdett úszni és teniszezni, és a logopédusnak köszönhetően pedig a beszéde is folyamatosan javul. Szeptembertől kezdve pedig egy új színházi feladat is megtalálta: 

a Halál Velencében című egyszemélyes darabban áll közönség elé a Jurányi Inkubátorházban.

A darabban egy idős professzor szerepét kelti majd életre, aki egy velencei utazás során szembesül rejtett személyiségével, arra kényszerülve, hogy számot vessen korábbi életével. Thomas Mann híres regényét Kulka János 18 évvel ezelőtt hangoskönyvben már felmondta, most pedig egyedüli szereplőként lép színpadra.

Borítókép: Kulka János (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.