Ingyenesen nézhetünk klasszikusokat a Filmión vasárnapig

Telt házas előadásokkal tartotta meg a Nemzeti Filmintézet múlt héten a 7. Budapesti klasszikusfilm-maratont, amelynek programjából számos alkotás elérhető kiváló minőségben a Filmión. A Hanna Schygulla és Marcello Mastroianni szereplésével készült Miss Arizona, a korszakos Valahol Európában, a fiatalság örök érvényű kérdéseit feszegető Szevasz, Vera és Gaál István klasszikusa, a Sodrásban csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a magyar filmek streamingplatformján.

2024. 09. 26. 15:59
Filmio
Klasszikus alkotások a Filmio kínálatában Forrás: Nemzeti Filmintézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti klasszikusfilm-maratonnak köszönhetően visszatértek a nagyvászonra a mozi nagy korszakait idéző hollywoodi produkciók, kedvenc hazai klasszikusaink és a világ filmkincsének ritka gyöngyszemei. A Filmio kínálatában számos, a maratonon nagy sikerrel vetített magyar film nézhető, amelyek közül négy alkotás ingyenesen megtekinthető vasárnap estig.

Filmio
A Valahol Európában című film is ingyenesen látható a Filmio kínálatában. Forrás: Nfi.hu

Kiváló minőségű klasszikusok a Filmio kínálatában

A Miss Arizona főhőse, az énekesnő Mici második férjével mulatót nyit a pesti Broadway-n, amely hamarosan a legfelkapottabb hely lesz. A család jól él, az Arizona bárók, milliomosok, befolyásos személyek törzshelye, ám vészterhes idők közelednek, ahol nem számít sem összeköttetés, sem pénz. Sándor Pál a Miss Arizonát is a rá jellemző virtuóz atmoszférateremtő készséggel forgatta, két világhírű színésszel egészítve ki a nívós hazai alkotógárdát.

A Valahol Európában című filmben árva gyerekek róják a szétbombázott országutakat a második világháború végén. Egy nap romos kastélyra bukkannak, amelynek híres karmester lakója önzetlenségével reményt mutat az elvadult fiataloknak. A Radványi Géza rendezésben készült, 1947-ben bemutatott Valahol Európában a magyar filmtörténet egyik első világsikere, amely kíméletlen helyzetjelentés volt a háború által feldúlt Magyarországról.

A Sodrásban főszereplői frissen érettségizett fiatalok, akik a Tisza-parton töltik az egyetem előtti nyár utolsó napjait. Az önfeledt játékban, strandolásban nem veszik észre, hogy egyik társuk eltűnt.

A Sodrásban Gaál István korszakalkotó filmje a hatvanas évek fiatal értelmiségéről, akik nemcsak a Tiszában eltűnt társukat, de a helyüket is keresik a változó világban.

Vera építőtáborba indul a Balatonhoz, miközben szerelme, Gyurka, barátaival és korábbi barátnőjével forgat a magyar tenger partján. Herskó János a Szevasz, Vera sodródó főhősnőjének kalandjain keresztül fest képet a szocializmus fiataljairól, miközben kérdéseket fogalmaz meg szerelemről, csalódásról, a generációk közti különbségekről.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.