Koncerttel ünneplik a hetvenéves Hollerung Gábort

Hollerung 70 címmel a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság ad koncertet szeptember 15-én a Müpában. A koncerten két olyan együttes lép fel, amelyet Hollerung Gábor több mint harminc éve vezet, így két több évtizedes együttműködés lenyomatának lehet tanúja a hallgatóság.

Forrás: MTI2024. 09. 05. 21:07
Hollerung
Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója Fotó: Müpa/Csibi Szilvia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollerung Gábor, aki idén elsőként nyerte el klasszikus zenészként a Prima Primissima közönségdíját, szeptember 15-én hetvenedik születésnapját ünnepli a Müpában. Ebből az alkalomból két olyan művet választott, amely azon túl, hogy az ő életében is fontos szerepet játszik, az alkalom emelkedettségét is tükrözi.

Hollerung
Hollerung 70 címmel rendeznek koncertet a Müpában. Fotó: Müpa/Csibi Szilvia

Hetvenéves Hollerung Gábor

A hangversenyen elsőként Kodály Psalmus Hungaricusa szólal meg, amelyben a zeneszerző örök érvényű gondolatokat és feloldhatatlan ellentéteket fogalmazott meg.

Nekünk sajnos talán már egy kicsit távolabbi a magyar népzene, annak elemeire való elementáris ráismerés, már nem annyira sajátunk ez a nyelv, mint szeretnénk, mégis értjük, érezzük a Kodály által használt zenei édes anyanyelvünket. Mindenki eldöntheti, melyik említett hangot hallja utolsónak, és melyik hangra építi fel az életét

mondta Hollerung Gábor.

A szünetet követően Mahler I. (Titán) szimfóniája hangzik el.

A hagyományos koncertjegy mellé támogató jegy megváltására is lehetőség van. Az érdeklődők négy kategóriából választhatnak (bronz, ezüst, arany és platina), a különböző csomagokban pedig olyan juttatások érhetők el, mint az újonnan megjelenő Megérthető magyar zene című könyv dedikált példánya, a hangverseny előtt a Hollerung Gáborról készült portréfilm megtekintése, vagy egy páros jegy a 2024/25-ös évad Dohnányi-bérletének hangversenyére. A platina kategória felajánlásáért cserébe többek között a december 28-i Igazából karácsony szimfonikus koncertshow-ra ajándékoznak páros VIP jegyet.

A koncertről bővebb információ a BDZ honlapján érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.