Tartalmas évadot kezd a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Kiváló szólistákkal, öt bérleti sorozattal, különleges koncertprogramokkal várja a közönséget az ország egyik legnagyobb szimfonikus együttese, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely számos alkalommal szerepel fesztiválokon, határon túli magyarlakta területeken, és évente több mint harminc iskolába viszi el a zene szeretetét.

2024. 09. 05. 19:00
Szegedi Szimfonikus Zenekar
Szegedi Szimfonikus Zenekar az ország egyik legnagyobb szimfonikus együttese Forrás: Szegedi Szimfonikus Zenekar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznégy zenekari művészével az ország egyik legnagyobb szimfonikus együttese, a Szegedi Szimfonikus Zenekar szeptember 3-án megkezdte az évad művészi munkáját. A gazdag programot Gyüdi Sándor igazgató és Dubóczky Gergely művészeti vezető ismertette. Az Év Zenekari Művésze díjat Atyimó Ferenc tubaművész vehette át.

Szegedi Szimfonikus Zenekar
 Dubóczky Gergely, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Forrás: Szegedi Szimfonikus Zenekar

Öt bérleti sorozatot indít a Szegedi Szimfonikus Zenekar

A Szegedi Szabadtéri Játékokon két telt házas koncertet adtunk: Puccini és a szerelem című, a száz éve elhunyt komponista hat operájának részleteit tartalmazó műsort én dirigáltam, majd Dubóczky Gergely vezényelte Péter Bence zongoravirtuóz szimfonikus koncertjét. Közreműködtünk a Rebecca című musicalben és Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájában, majd Szent István-napi hangversenyt játszottunk Hódmezővásárhely főterén

– emlékezett vissza a nyári szezonra Gyüdi Sándor igazgató.

A most kezdődő évadban az együttes öt bérleti sorozatot indít. Két szimfonikus sorozata, a Fricsay- és a Vaszy-bérlet hét-hét hangversenyét a Szegedi Nemzeti Színházban és a szegedi dómban, a Vasárnapi matiné és a Csokimatiné négy-négy programját a Korzó Zeneházban játssza. Az évad újdonsága a Kis színházban meghirdetett, klasszikus és preklasszikus műveket tartalmazó, négy hangversenyből álló sorozat, az Esterházy-bérlet.

Vendégkarmesterként mások mellett Hontvári Gábor és a tavalyi I. Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny győztese, Gabriel Hollander vezényel. 

Szólistaként koncertezik a zenekarral mások mellett a trombitavirtuóz Sergei Nakariakov és a neves klarinétos, Wenzel Fuchs, Palojtay János és Kiss Péter zongoraművész, Schöck Atala énekművész, valamint a zenekar két koncertmestere, Kosztándi István és Behán László Dezső. A műsorfolyam Mahler II. szimfóniájával kezdődik és Händel Messiásával zárul.

 

Az évadnyitó Mahler-szimfónia után októberben párhuzamba állítjuk Vivaldi és Piazzolla négy évszakot megjelenítő kompozícióját. A népszerű bécsi klasszikusok mellett lesz koncert, amely Sibelius és Schumann közös vonásait firtatja, a Halottak napját Dvorák Stabat matere teszi emelkedetté, májusban pedig megidézzük a századforduló Párizsának hangulatát

– emelte ki Dubóczky Gergely.

A zenekar a bérleti sorozatokon kívül számos alkalommal lép koncertpódiumra. Várhatóan mintegy harminc koncertet ad általános iskolásoknak a Lázár Ervin-program részeként, közreműködik a Vántus István kortárszenei napokon, a Szegedi zsidó kulturális fesztiválon és több jótékonysági hangversenyen, a magyar klasszikus zene napján kortárszenei koncertet ad.

Fontos missziója a határon túli magyar területeken való koncertezés: ősszel vendégszerepel Aradon, és kortárs magyar zeneszerzők műveit játssza a vajdasági Magyarkanizsán. 

Emellett fellépnek Budapesten az Olasz Kultúrintézetben, a Dante-fesztiválon Mendelssohn Olasz szimfóniáját dirigálja Dubóczky Gergely.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar jelenti a Szegedi Nemzeti Színház gazdag zenés színházi kínálatának bázisát. Új operabemutatóként a Pillangókisasszony és A varázsfuvola kerül színre, koncertszerűen hallható lesz a Bánk bán, a Parasztbecsület és a Bajazzók. Az évad operettpremierje a Marica grófnő, az új musical a My Fair Lady. A tavalyi év sikeres előadásai közül műsoron marad a Manon Lescaut és a Hegedűs a háztetőn.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.