Koltai Lajos a díszvendége a torontói magyar filmfesztiválnak

Koltai Lajos filmrendező, operatőr, a nemzet művésze a díszvendége a torontói II. Törőcsik Mari magyar filmfesztiválnak. A kulturális esemény programjában hat nagyjátékfilm, három rövidfilm és egy dokumentumfilm szerepel.

Forrás: MTI2024. 09. 28. 22:22
Koltai Lajos
Koltai Lajos operatőr, rendező Fotó: SCH Foto Budapest/Színház- és Filmművészeti Egyetem
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mesterjátszma, a Lefkovicsék gyászolnak, a Déryné, hol van? a Semmelweis, a Kojot négy lelke és az 1968 Egy szerelem rekonstrukciója című film mutatkozik be a vasárnap záruló torontói magyar filmfesztiválon, a Carlton Cinemában. Idén kanadai magyar fiatal alkotók pályázatait is láthatja a közönség a pénteken kezdődött fesztiválon.

Koltai Lajos
Koltai Lajos rendező (középen) a Semmelweis című film forgatásán. Fotó: Nemzeti Filmintézet

A három napos eseményen az alkotásokat magyar nyelven, angol felirattal vetítik, szombaton Koltai-napot tartottak, ahol a Semmelweis mellett Koltai Lajos korábbi operatőri munkáját, a Déryné, hol van? című filmet is bemutatták, amelynek Törőcsik Mari a főszereplője. A filmért Törőcsik Mari Cannes-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

A fesztivál vendége a Baska magyarul beszél stábja is: Baska Barbara rendező, Csáky Attila producer és Juhász Anna irodalmár vett részt a szombati dokumentumfilm-vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón. A fesztivál közönségdíját Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását a közönség által legjobbnak szavazott film kapja majd meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.