Nemzetközi pályázatot hirdettek a Természettudományi Múzeum debreceni épületének tervezésére

Rangos hazai és nemzetközi irodák részvételével zajló tervpályázat eredményeként választják ki a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni kiállítóépületének tervezőjét – közölte a Debreceni Infrastruktúrafejlesztő Kft. szerdán.

Forrás: MTI2024. 09. 11. 18:00
Forrás: MTM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben azt írták, „az elképzelések szerint az új múzeumépületet innovatív és ikonikus építészeti megoldásokat alkalmazó, a természettudományos tartalmat előremutató formában bemutatni képes intézményként vehetik birtokba a látogatók a beruházást követően”.

A Magyar Természettudományi Múzeum jelenleg három budapesti telephelyen végzi tevékenységét. A szakmai háttérmunka nagyrészt két infrastrukturálisan elavult, a műtárgyak tárolására kevéssé alkalmas területen zajlik, amelyek a nemzetközi múzeumi elvárásoktól messze elmaradnak. 

A múzeum gyűjteménye és szakmai közössége világviszonylatban is kiemelkedő, így a kormány szándéka, hogy ehhez megfelelő elhelyezést találjon a múzeum számára – ismertették. A közleményben kiemelik: az elmúlt időszak alapos előkészítő munkálatainak és tanulmányainak eredményeként a természettudományi múzeum új, debreceni kiállítóépülete a Nagyerdőben kaphat méltó elhelyezést. 

Az Oláh Gábor utcai stadion területén létrejövő múzeum tökéletesen illeszkedik majd a Nagyerdő különleges szövetébe,

 amely szoros kapcsolatot tart az emberi beavatkozástól mentes természeti környezettel, ugyanakkor a város fő rekreációs területe és tudományos központja is egyben. A beruházással Közép-Európa meghatározó kulturális, tudományos, közösségi intézménye, Európa legmodernebb és egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelye jön létre. Az épület nem csupán modern, innovatív, környezettudatos és egyben világszínvonalú kiállítások, hanem egésznapos élményt biztosító programok helyszíne is lesz, amely megfelel a jelen és a jövő kor követelményeinek, múzeumlátogatási trendjeinek – ecsetelték. 

A természettudományi múzeum a hazai és a nemzetközi természettudományos kutatások rangos bázisintézményeként továbbra is küldetésének tekinti, hogy felébressze és fenntartsa a természet sokféleségének megismerése és megértése iránti igényt, valamint elkötelezetté tegye a látogatóit a természeti környezet megőrzése iránt. Ismeretátadási programja mindenki számára biztosítani fogja az ismeretterjesztés, a környezettudatos nevelés és a természettudományos oktatás lehetőségét – írták. 

A közlemény szerint a projekt magas színvonalú megvalósítása érdekében az új kiállítóépület megtervezésére kétszakaszos, nemzetközi tervpályázatot ír ki Debrecen város megbízásából a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft., amelyre a legkiválóbb külföldi tervezők mellett hazai tervezőirodák pályaműveit is várják. Az első, előminősítési szakaszt követően a pályázatra 14 külföldi és magyar tervezőirodát hívhatnak meg. A második, pályázati szakaszban az irodák 2025. január 7-ig nyújthatják be pályaműveiket, amelyek közül rangos hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbat. A pályázat összdíjazása 330 ezer euró.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.