Vonósnégyeskoncertek történelmi terekben

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Quartettissimo XV. Európai Vonósnégyes Fesztivált. Pénteken a magyar Új Auer Quartet ad koncertet Lajtha László, Bartók Béla és Maurice Ravel műveivel, szombaton a belga Desguin Quartet, műsoron Haydn, Alpaerts és Smetana művei. Vasárnap a lengyel Airis Quartet lép fel Beethoven, Penderecki és Gorecki műveivel a Merita program keretében.

2024. 09. 25. 18:02
vonósnégyes
Vasárnap a lengyel Airis Quartet lép fel a fesztiválon. Fotó: BARTBARCZYK.COM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál szervezői arra törekednek, hogy elősegítsék a klasszikus zenekultúra terjesztését Magyarországon, különös tekintettel a vonósnégyes műfajára. A koncertek a Károlyi József Alapítvány és az EU Merita program együttműködésében, valamint Flandria Diplomáciai Képviseletének támogatásával valósulnak meg. Tizenkét ország együttműködésében indult el tavasszal a Merita program, amelynek keretében összesen kilenc vonósnégyes ad koncertet Magyarország különleges helyszínein. 

vonósnégyes
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban rendezik meg a Quartettissimo XV. Európai Vonósnégyes Fesztivált  Forrás: Facebook

Vonósnégyeskoncertek

Pista Eszter, a program hazai szervezője örömét fejezte ki, hogy sikerült bekerülni ebbe a nemzetközi projektbe, és számos olyan válogatott együttes látogat el Magyarországra, akik vélhetően a jövő koncertéletének meghatározó szereplői lesznek. 

A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét – nyilatkozta Pista Eszter. – Bízom benne, hogy a program folytatásába hazai együttesek is be tudnak kapcsolódni a jövőben és megfelelnek majd a feltételeknek, amelyhez az első év tapasztalatai alapján minden segítséget megadunk – tette hozzá a szervező.

A számos díjat nyert lengyel Airis Vonósnégyes a Merita program keretében lép fel a Károlyi-kastélyban vasárnap, ahol próbára teszik a nézőket is különleges koncertjükkel, Halld, lásd, érezd, fejezd ki – Mindfulness utazás címmel. 

Az előadás során a művészi befogadás különböző stációin kalauzolják végig a közönséget, miközben legendás szerzők ritkán hallott műveit szólaltatják meg a kastély különböző pontjain. Az előadás felejthetetlen és rendhagyó zenei élményt ígér és lehetőséget ad arra, hogy a közönség a befogadás újabb és újabb rétegeiben tapasztalja meg a zenei élményt, reflektálva saját érzéseire.

 A fehérvárcsurgói koncerttel céljuk, hogy a közönséget egy multiszenzoros utazásra invitálják különböző zenei stílusokon és azok különféle befogadási perspektíváin keresztül. A hagyományos koncertforma helyett a hangversenyt négy felvonásra osztják, amelyek mindegyike a kastély különböző tereiben zajlik, ahol a közönség és az előadók más és más relációban foglalnak helyet. A koncert során a résztvevők felfedezhetik a kastély különböző és részben ritkán látogatható tereinek évszázados atmoszféráját is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.