Balázs János nemzetközileg is rendkívüli koncertre vállalkozik

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész különleges, virtuóz koncertet ad a Zeneakadémia Nagytermében november 5-én a Cziffra-fesztivál tizedik jubileumának részeként. A nem mindennapi esemény előtt átadják a Cziffra-fesztivál által alapított Ifjú tehetség díjat és Innovatív zenei projekt díjat is, valamint megnyitják a Cziffra György életéről szóló kiállítást a Magyar Zene Házában.

2024. 10. 24. 9:39
Balázs János
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Fotó: Csibi Szilvia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cziffra György születésének évfordulója alkalmából Liszt-műsorral tiszteleg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, művészeti vezető a Cziffra-fesztivál névadója előtt a Zeneakadémián, ahol Liszt Ferenc tizenkilenc, azaz összes magyar rapszódiáját hallgathatjuk meg előadásában egy este.

Balázs János
Cziffra György zongoraművész (képünkön) születésnapján ad hangversenyt Balázs János. Fotó: Kresz Albert

Balázs János koncertjén átfogó képet kapunk a liszti életműről 

Korábban hasonló teljesítményre nem volt példa hazánkban és a nemzetközi színtéren sem, mivel ezen művek egyenként is hatalmas kihívást jelentenek mind a mai napig a zongoraművészek számára, akik közül a legjobbak is csak pár rapszódiát tűznek műsorra egyszerre.

A tizedik jubileumi fesztiválév alkalmából az ünnepi események sora Budapesten ezzel a koncerttel veszi kezdetét, s egyben origót is jelöl.

A koncert kiváló alkalom arra, hogy a művész játékán keresztül átfogó képet kapjunk a Cziffra György számára is komoly sorvezetőként szolgáló liszti életműről, hiszen az elhangzó, a zongora magasiskoláját képviselő darabok a szerző több alkotói korszakát, mintegy öt évtizedet ölelnek fel, elegyítve a romantikus virtuozitás, a népzenei motívumok és a messzemenőkig pontos zenei utasítások olykor egymásnak ellentmondó aspektusait. A koncert elején adják át a Cziffra-fesztivál Ifjú tehetség díját és az Innovatív zenei projekt díjat a Kőbányai Önkormányzat jóvoltából.

Ugyanezen a napon a jubileumi Cziffra-fesztivál részeként nyílik a Magyar Zene Házában a Cziffra György életét és művészi pályáját eddig legátfogóbban bemutató kiállítás a Magyar Kultúráért Alapítvánnyal, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel, a Magyar Zene Házával együttműködésben. 

A helyszín auláját látványosan átalakító tárlat egy gigantikus méretű zongora köré épül. Cziffra fordulatos, nehézségekkel teli élete, nemzetközi karrierje, különleges egyénisége, a káprázatos improvizációs képességekkel megáldott zsenialitása és a korszak hangulata mind-mind megjelenik a popup-kiállításon, amely november 6-tól január elejéig ingyenesen látogatható a helyszín nyitvatartási idejében. 

A kiállítás két kurátora: Balázs János zongoraművész, a Cziffra-fesztivál művészeti vezetője és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója. 

A jubileumi Cziffra-fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a 2024 őszi és 2025 tavaszi szezonban több helyszínen, számos jelentős eseménnyel, világsztárokkal.

A mintegy negyven eseményt számláló ünnepi sorozat Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan Oslóban indul, majd Budapesten, valamint Londonban is koncerttel ünnepelnek. 

A programokról bővebben a Cziffra-fesztivál honlapján olvashatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.