Jane Fonda semmi máshoz nem tudja hasonlítani színésztársai elismerését, a Netflix is imádja a színésznőt

Jane Fonda megkapja a hollywoodi színészcéh (SAG) életműdíját a szervezet februári díjátadó gáláján – jelentették be csütörtökön a szervezők.

2024. 10. 18. 16:51
Netflix
Jane Fonda és Lily Tomlin a Grace és Frankie című Netflix sorozatban. Forrás: Netflix
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csaknem egész életemben ebben az ágazatban dolgoztam, és egyetlen elismerés sem hasonlítható ahhoz, amit a kollégái ítélnek oda az embernek” – hangsúlyozta a 86 éves színésznő a bejelentést követő közleményében. A hatvanas években könnyed, romantikus vígjátékokban tűnt fel, majd komolyabb drámai szerepekkel bizonyította tehetségét. Klute és Coming Home című filmjeiben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott, de leghíresebb filmes díj mellett két BAFTA-díjat, egy Emmyt és hét Golden Globe-díjat is kapott.

Netflix
Robert Redford és Jane Fonda a Milyen hosszú az éjszaka című Netflix-filmben (Forrás: Netflix)

Jane Fonda nem csak egy csillogó sztár

Jane Fonda aktivistaként lépett fel a az 1960-as és 70-es évekbeli háborúellenes tüntetéseken, és kiállt a nemek közötti egyenlőség, a polgárjogok és a környezetvédelem mellett is. Jelentős szerepet vállalt humanitárius és jótékonysági kérdésekben, 85. születésnapján péládul egymillió dollárt gyűjtött egy iskolás gyermekek egészséges életmódját támogató georgiai nonprofit szervezet számára. „Nemcsak művészi zsenialitásáért tiszteljük Jane-t, hanem az aktivizmusával és felelősségvállalással teremtett örökségéért is” – hangsúlyozta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke.

Jane Fonda 1937 decemberében született New Yorkban, a filmsztár Henry Fonda és Frances Seymour Brokaw első gyermekeként. Tizenkét éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett. Fivére, Peter, aki Oscar-jelölt színész és forgatókönyvíró volt, 2019-ben hunyt el.

A színésznő idős korában is bátran színészkedik, a közelmúltban elsősorban a a Grace és Frankie című Netflix-sorozatban lopta be magát a nézők szívébe. Időskori alakításai közül kiemelkedik a Milyen hosszú az éjszaka című, az időskori szerelem és a barátság lehetőségeit boncolgató filmje. Ebben régi barátja és visszatérő színésztársa, Robert Redford oldalán egy özvegy nőt alakít, aki újra felfedezi az élet örömeit. A filmet ugyancsak a Netflix forgalmazta, a streamingóriás ugyanis előszeretettel karol fel és ad lehetőséget olyan múzsáknak, akiken nem fog az idő vasfoga (lásd még például Sophia Lorent).

A Screen Actors Guild 31. díjátadó ceremóniáját február 23-án rendezik meg, az eseményt a Netflix élőben közvetíti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.