Különleges koncerttel ünneplik a zene világnapját Debrecenben

A Kodály Filharmonikusok ifjú tehetségekkel adnak közös hangversenyt kedden, a zene világnapján.

2024. 10. 01. 9:02
A Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara Fotó: Fejes Marci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puskás István (Fidesz–KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a Kodály Filharmónia júniusban zárta 100. évadát, ami már történelmi lépték, így elmondható, hogy a klasszikus zenének intézményesített szempontból történelmi jelenléte van Debrecenben. Ez az örökség a kultúra jelenkori szereplőit ennek a megóvására és továbbépítésére ösztönzi – tette hozzá. 

Forrás: Facebook/Kodály Filharmónia Debrecen

A zene világnapján most először zenélhetnek a zeneiskola növendékei együtt a Kodály Filharmonikusokkal. 

Az együttműködésről szólva Laskay Edit, a Debreceni Zenede főigazgatója elmondta, hogy ez rendkívül sokat jelent a gyermekeknek, ugyanis nagyon kevés ilyen lehetőség adódik. Kitért arra, hogy intézményükben alap- és középfokon mintegy 1350 gyermek tanul zenét. Hozzátette, szeretné, ha ebből a közös munkából hagyományt teremtenének, mert bár nem minden az iskolájukba járó gyermekből lesz zenész, de az nagyon fontos, hogy egy zeneszerető és -értő közönséget neveljenek ki. 

Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója, a Kodály Filharmónia ügyvezetője a zene világnapi koncert mellett az új évad 27 hangversenye közül az október 8-ait emelte ki, amelyen az aznap 75 éves Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzőt, Vajda Jánost köszöntik. A koncerten jelen lesz maga Vajda János is, aki egész életművét a Debreceni Református Kollégiumnak ajánlotta fel. A hangversenyen a 200 éve született Bedrich Smetana előtt is tisztelegnek, akinek Moldva című szimfonikus költeményével kezdik a koncertet – mondta el Somogyi-Tóth Dániel. 

Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere, aki a zene világnapját köszöntő keddi koncertet is vezényli, kiemelte, hogy azon 14 és 19 éves szólisták szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy van jövője a klasszikus zenének – jegyezte meg. Kocsis-Holper Zoltán, a Kodály Kórus vezető karnagya a kórus évadával kapcsolatban kiemelte, hogy idén is színes műsorral készülnek, amelyben szerepel jazz, kortárs és klasszikus mű is. 

A koncertjeikkel egy védőburkot szeretnének adni, ami elzár egy kicsit a digitális világtól 

– hangsúlyozta a karnagy, aki az előadások közül a többi között kiemelte hagyományos adventi és farsangi koncertjüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.