A barokk kor egyik legjelentősebb billentyűs szerzőjének művei is felcsendülnek Pannonhalmán

A barokk kor hét zeneszerzőjének művei hangzanak el szeptember 27-én a zene világnapja alkalmából a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. A koncert a főapátság idei orgonahangverseny-sorozatának ötödik alkalma.

2024. 09. 15. 19:30
barokk
A barokk zenék a Boldogasszony-kápolnában csendülnek fel Forrás: Pannonhalmi Bencés Főapátság
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darabokat a Boldogasszony-kápolna 1820-ban épült és 2023-ban restaurált orgonáján Sárosi Dániel orgonaművész szólaltatja meg. A kamarakoncerten az orgonista mellett ifj. Barra Ákos játszik hegedűn.

barokk
Sárosi Dániel orgonaművész barokk darabokat ad majd elő. Fotó: Pannonhalmi Bencés Főapátság

A barokk kor kompozíciói csendülnek fel

A németalföldi orgonistahagyományt megteremtő Jan Pieterszoon Sweelincktől akit német orgonistagyártónak is neveznek a jelentős karriert befutott tanítványai miatt az a-moll toccatát hallhatja a közönség. Johann Sebastian Bachtól két darab, az a-moll hegedűverseny II. tétele és az F-dúr pastorale hangzik el. A német zeneszerzőre nagy hatást gyakorló Johann Adam Reinckentől szintén egy toccata hangzik el. Bár Reincken volt a XVII. század egyik legjelentősebb komponistája, műveiből csak kevés maradt fenn az utókor számára.

Georg Philipp Telemann-nak több mint háromezer kompozíciója ismert, ezúttal a h-moll fantázia került be a koncert repertoárjába.

barokk
Ifj. Barra Ákos hegedűn játszik barokk műveket. Fotó: Pannonhalmi Bencés Főapátság

A szvit műfaj atyja, Johann Jakob Froberger munkásságába a hangversenyen az a-moll toccata által tekinthet be a nagyérdemű.

Froberger a barokk kor egyik legjelentősebb billentyűs szerzője. Életműve mérföldkő volt az európai zenetörténetben, ő volt az első komponista, aki nemcsak orgonára, hanem más billentyűs hangszerre is írt darabokat. Kortársa, Johann Caspar Kerll szintén befolyásos és ismert zeneszerző volt, bár számos műve mára elveszett. Vokális és hangszeres zenéket, valamint operákat is szerzett. Tőle ezúttal a d-moll passacagliát hallhatja a közönség. 

A hetedik zeneszerző, Toccata sexta című darabjával Georg Muffat lesz.

A szeptember 27-én 19 órakor kezdődő koncertre jegyeket ezen a felületen vásárolhatnak.

A pannonhalmi főapátság idei orgonahangverseny-sorozatának hatodik, egyben utolsó koncertjét a felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Szent Márton-bazilikában tartják december 26-án, akkor Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagya játszik majd ünnepi dallamokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.