Feledhetetlen élmények az örömzenés Kapolcska fesztiválon

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Kapolcska kisfesztivált és zenei tábort szeptember 12. és 14. között a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet Kapolcson. A Kapolcska program kiemelten fontos része volt idén a vajdasági Topolyáról, az erdélyi Nagyváradról, a kárpátaljai Péterfalváról érkező, zenét tanuló fiatalok részvétele az eseményen. Karácsony János „James”, az LGT gitárosa koncertjével kezdődött el a fesztivál.

2024. 09. 15. 6:45
Kapolcska
Közös örömzenélés a fesztiválon. Fotó: Váraljai Szandra
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangszeres növendékek és tanáraik kamaraórákon és közös zenéléseken vettek részt, szombat este pedig egy közös produkciót is előadtak, bevonva néhány kapolcsi, pécsi, tapolcai és szegedi fiatalt is. A program zenei vezetője Hoppál Mihály zeneszerző és hangszeres művész volt. Márta István zeneszerző, a programsorozat kitalálója és főszervezője lapunknak elmondta, hogy az idő nem kedvezett ugyan a rendezvényeknek, de szinte minden programot megtartottak, csak átcsoportosították a szabadtéri helyszíneket zárt térbe. 

Kapolcska
A Kapolcska fesztiválon a játékosság, a kreativitás határozta meg a programokat (Fotó: Váraljai Szandra)

A Kapolcska fesztivál programja

Az örömzene tematikával szerkesztett összművészeti kisfesztivál első estéjén Karácsony János „James”, az LGT kiváló gitárosa koncertjével  kezdődött  a fesztivál, majd csatlakozott a zenéléshez Gryllus Vilmos, Bárth János gitáros, Kárász Eszter, Zombor Levente, a Talamba Űtősegyüttes vezetője és Hoppál Mihály – mesélte Márta István.

 – Együtt zenéltünk, tíz-tizenkét LGT-számot adtunk elő. Sokunknak alapdalok ezek, nem kellett gyakorolnunk, hiszen mindannyian zenészek vagyunk. Én billentyűztem ebben a Kapolcska szupergroupban, ahogy elneveztük magunkat. Így a zenét tanuló gyerekek is belekóstolhattak a valaha divatos zenékbe. Sokan ismerték is közülük, hiszen annyira népszerűek ezek a dalok és meghatározzák a magyar minőségi rockzenét – tette hozzá. 

Márta István elmondta, hogy második nap elkezdődtek a Kapolcska kamarazenei kurzusok, amelyen mind a fiatalok, mind a tanáraik részt vehettek. Minden programjuk nyilvános volt és ingyenes. A programoknak helyet adó helyszínek is egyediek, önmagukban is önálló arculatúak: Molnárház, Falumalom, Malomsziget, Csigaház-kovácsműhely, templomok, asztalos műhely.

 Az együttlétek, a koncertek, a kiállítások emberközeliek voltak, minden esetben a nyitottság, a játékosság, a kreativitás, az interaktivitás és a bemutató/beavató jelleg határozta meg a programokat. 

– Ami egy újabb közös örömzenélés volt, az a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely manufaktúra bemutatkozása után történt – mondta mosolyogva a zeneszerző. – Miután megnéztük a gépeket, váratlanul összeálltunk a zenészbarátaimmal, és a gyerekek bevonásával a különböző eszközökön egy kis koncertet adtunk. 

Ez is egy lényeges pontja a „kapolcskázásnak”, ez az interaktivitás, kreativitás és rögtönzés. Szabadon tudunk a fiatalokkal együtt zenélni. Ez egy edukációs program is, hiszen a gyerekek nemcsak a zenét, hanem a közösségi létet is tanulják – hangsúlyozta Márta István. 

Kapolcska
Boros Misi mesterkurzust tart (Fotó: Váraljai Szandra)

Boros Misi zongoraművész ebben az évben is megérkezett a zenei táborba, aki nemcsak koncertet adott, hanem mesterkurzust is tartott a két nagyváradi zongorista fiatalnak. Koncertje végén meglepetést szerzett a közönségnek, mert feldolgozta és előadta az egyik Kaláka-dalt és ebbe kapcsolódott be az utána fellépő Kaláka együttes a magyar költők megzenésített verseivel. 

Az örömzene, a zene öröm tematikával szerkesztett szabad művészeti és közösségi programokban többek között fellépett a Talamba Ütősegyüttes, a Bocskay Fúvószenekar élő filmzenével, Bárth János gitáros, Gryllus Vilmos dalszerző, Hoppál Mihály és Irmalós Gábor, Kárász Eszter és Bata István „varázszenészek”, Zombor Levente és Márta István zeneszerző. 

A művészek egymás programjaiban is szerepeltek a háromnapos, különleges alkotói együttlét alatt. Volt színházi előadás a Csillaghajó Alapítvány előadásában Madarak voltunk… címmel, kerámiázás és őrlés a Falumalomban, zenés kovácsolás a Kovácsműhely Múzeumban. Táncházat tartottak élő zenével és a Badacsony-Tördemic Táncegyüttes táncosaival, Szabó Csaba vezetésével.

Több új és állandó kiállítást és múzeumot is megtekinthettek az érdeklődők, többek között Kapolcska program (az induló évek) 2017–2019. fotókon, Kapolcsi vízimalmok, Kapolcsi helyi alkotók, Falumalom Múzeum, Kovácsműhely Múzeum, Iskolamúzeum, Eger-víz kiállítást. A tábort egy közös örömzenéléssel zárták szombat este.

Kapolcska
Márta István és a gyerekek közös produkciója. Fotó: Váraljai Szandra

 A Kapolcska program célja a tehetségkutatás, tehetségnevelés, készségfejlesztés és a családi egység erősítése egy különleges edukációs program részeként (tábor) és a minőségi szórakoztatás segítségével (kisfesztivál). A közösségteremtés kiváló helyszíne a csodás múltú és természeti és épített értékekkel bíró barátságos település, Kapolcs.




 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.