Ingyenes fesztivál várja a rajongókat a Balaton közelében

Az idei Kapolcska programjában kiemelt szerepet kap a zene és a helyi emberi, környezeti értékek bemutatása.

2024. 09. 03. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet az idén, rendhagyó módon ősszel, szeptember 12–14. között rendezi meg a gyerekeknek, családoknak és fiatal időseknek szóló, VIII. Kapolcska kisfesztivált és zenei tábort – közölték a szervezők a Magyar Nemzettel. Mint írták, 

a Kapolcska programban kiemelt szerepet kap a zene és a helyi emberi, környezeti értékek bemutatása. 

A fiatal tehetségek és tanáraik, a művészek, illetve a közönség és a szervező csapat együttléte, együtt gondolkodása, kreativitása adja azt a különleges élményt, amely a „kapolcskázást” jelenti, immár nyolcadik éve. A programoknak helyet adó helyszínek is egyediek, önmagukban is önálló arcuk van: Molnárház, Falumalom, Malomsziget, Csigaház-Kovácsműhely, templomok és asztalosműhely mint zenei helyszín. Az együttlétek – koncertek, kiállítások – „emberközeliek”, minden esetben alapelv a nyitottság, a játékosság, a kreativitás, az interaktivitás, és a „bemutató-beavató” jelleg határozza meg a programokat.

Karácsony James fiatal ütősökkel 

 

A zene öröm

Az „öröm-zene”, a zene öröm tematikával szerkesztett szabad művészeti és közösségi programokban többek között fellép: Karácsony James (LGT), a Talamba Ütősegyüttes, a Kaláka, a Bocskay Fúvószenekar élő filmzenével, Bárth János gitáros, Gryllus Vilmos dalszerző, Hoppál Mihály & Irmalós Gábor, Kárász Eszter és Bata István „varázszenészek”, Zombor Levente és Márta István zeneszerző, aki a programsorozat kitalálója és főszervezője. 

A művészek egymás programjaiban is szerepelnek a háromnapos, különleges „alkotói együttlét” alatt.

Boros Misi mesterkurzust és koncertet tart a katolikus templomban, de lesz előadás Bachtól Jimmy Hendrixig címmel is, valamint színházi fellépés a Csillaghajó Alapítvány tolmácsolásában „Madarak voltunk…” címmel, továbbá kerámiázás és őrlés a Falumalomban, zenés kovácsolás a Kovácsműhely múzeumban és Kacatoló-muzsikával.

 

Kiállítások és múzeumok

Különleges programnak ígérkezik a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely manufaktúra bemutatkozása egy hangszeres performansszal kísérve, illetve lesz táncház élő zenével és a Badacsony-Tördemic Táncegyüttes táncosaival, Szabó Csaba vezetésével. Több új és állandó kiállítást, illetve múzeumot is megtekinthetnek az érdeklődők, például a Kapolcska program (az induló évek) 2017–2019 fotókon, a kapolcsi vízimalmok, a kapolcsi helyi alkotók, a Falumalom múzeum, a Kovácsműhely múzeum, az Iskolamúzeum vagy az Eger-víz kiállítás.

A Kapolcska program kiemelten fontos részét képezi idén a Kárpát-medencéből érkező, zenét tanuló fiatalok részvétele az eseményen. A vajdasági Topolyáról, az erdélyi Nagyváradról, a kárpátaljai Péterfalváról, a felvidéki Alistálról jövő hangszeres növendékek és tanáraik kamaraórákon és közös zenéléseken vesznek részt, de együttes produkciót is láthat a nagyérdemű, bevonva néhány kapolcsi, pécsi, tapolcai fiatalt is. A program zenei vezetője Hoppál Mihály zeneszerző és hangszeres művész.

A Kapolcska minden programja nyilvános és ingyenes 

– tájékoztattak a szervezők.

Borítókép: A Talamba Ütősegyüttes koncertje a Kapolcska fesztiválon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.