Összművészeti gyerektábor újra a csodás múlttal és értékekkel bíró Kapolcson

Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend: a falvak nevei emlékeket, művészetet, szépséget idéznek fel sokunkban. A Kapolcsi Művészeti Fesztivál több mint harminc éve ismertette meg ezt a vidéket a művészetet és természetet kedvelőkkel. Hatodik alkalommal pedig a gyerekeket várja Kapolcson június 26. és július 3. között.

2022. 05. 23. 9:00
null
20210908 budapest marta istvan havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kapolcska Program, egy nyolcnapos tehetségkutató- és fejlesztő összművészeti tábor és hétvégi „kisfesztivál”. Minderről rendhagyó sajtótájékoztatón szólt Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a program alapítója, főszervezője Kapolcson, a ma újra működő 1825-ben épült vízimalom udvarán, ahol a tábor idején az őrlésen is részt vehetnek majd a gyerekek és felnőttek. Egy különleges projekt előkészületeit is bemutatták, amely a vízimalmot hajtó Eger-víz patakot és a partján lévő tizenhárom települését érinti. 

A felújított molnárházban kiállítások tekinthetők meg az Eger-víz malmairól, a táj mesterségeiről, kézműves hagyományairól, Kapolcsról és a környékről, valamint a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet történetéről, amely a „kapolcskázás” szervezője és lebonyolítója. 

A „kapolcskázás” egyszerre jelent lelki feltöltődést és aktív együttlétet, hiszen a művészeti tartalom magas színvonalú megvalósításán túl az összművészeti táborban minőségközpontú oktatást kapnak a 9–16 év közötti fiatalok és a kisfesztiválon együtt időzhetnek a fesztiválra érkező családok. 

Márta István elmondta, hogy 

az összművészeti táborban 11 szekcióban 160 fiatal és ötven pedagógus vesz részt. A Talamba Ütősegyüttes, a Szirtes Edina Mókus vezette vonós szekció mellett az idén is lesz Fonó-Kapolcska, jazz improvizációs, mélyvonós, kézműves, fotós és kreatív írás szekció is. 

Klasszikus, népzenei és jazztanulmányokat folytathatnak a nemzetközi cimbalom szekció Erdélyből, Délvidékről, Csehországból és Szlovákiából érkező fiataljai Herencsár Viktória, a Nemzetközi Cimbalomszövetség elnökének vezetésével Balogh Kálmán, Szabó Dániel, Tárkány Kovács Bálint közreműködésével. Egy pajtabeli hangszerkiállítás mellett a Kapolcska Program megemlékezik az utolsó kapolcsi cimbalmosról: Horváth Gyula Csutiról is. Lesz művészetterápiás foglalkozás Kovács Rózsa vezetésével. A program rezidens írója Milbacher Róbert író. 

A Bethesda Református Gyerekkórház szekciójában a már gyógyult égéssérült, krónikus beteg vagy súlyos betegségből felépült gyermek digitális projektfeladatokon keresztül – ép társaikkal együttműködve – alkotnak, integrálódnak és gyűjthetnek életre szóló élményeket. 

A július elsején  kezdődő kisfesztiválon bemutatkoznak a szekciók és fellép többek között a Cimbaliband, a Silband Szlovákiából, a Talamba Ütősegyüttes, Szirtes Edina Mókus, Juhász Réka és zenekara, Tárkány Trió, Karácsony János James, a Daniel Speer Brass, Pintér Zsolt népmesemondó, a Bocskai István Református Központ zenekara, a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara, a Hoppál Mihály Band. Boros Misi az idén is tart zongorás mesterkurzust, és koncertet is ad a fesztiválon. A sajtótájékoztatón ízelítőt kaptunk a tábor hangulatából is, a zenélés, az éneklés együttes öröméből és megismertük a kemencében sült kenyérlángos semmihez sem hasonlító, finom ízét. 

 

Majd bemutatták A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális főváros keretén belül, Márta István vezetésével elkezdett Az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi partján című különleges projektet is. 

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Nagyvázsonyban eredő és Szigligetnél a Balatonba folyó, 32 kilométer hosszú Eger-víz. A táj kultúrájához tartozik a „vízmenti” történelem: az egykori római hadiút, várak, monostorok, tanúhegyek és persze a vízimalmok. A különleges kulturális és tájvigyázó program célja a településeket érintő élővíz népszerűsítése a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző lehetőségeit használva és a kultúrtáj óvása, megőrzése a jövő generációi részére. A projektben részt vevő 13 település segítségével elkezdődik a mikrorégió értékfeltárása is. Márta István hangsúlyozta a projekt mintaértékét, és hozzátette, hogy a vízre való figyelem felkeltés mellett a helyi értékek is előtérbe kerülnek. Ez az év az előkészítés, az egyeztetések ideje, hosszabb távon pedig patakrehabilitáció, az élővilág megtartása és a 32 kilométer hosszú patakkal, befolyó vizekkel kapcsolatos problémák megoldására vonatkozó tervek készítése szerepel a tervek között. Közben a természeti kincs megóvására szintén felhívja a figyelmet a program. 

Márta Istvánt a fesztivál kialakulásáról kérdeztük és arról a motivációról, amely révén gondolataiban újabb és újabb projektek születnek meg Kapolcsot és a környező településeket illetően. 

A zeneszerző elmondta, hogy közel négy évtizede fedezték fel feleségével, Szurdi Éva keramikussal Kapolcsot és környékét, és megvettek itt egy romos parasztházat. Lassan felújították, közben megismerték és megszerették a falut, az itt élőket. Márta István hosszú évek alatt bizonyította, hogy ő is hasznos tagja lehet a falunak. 

Kezdeményezte az épített értékek megóvását: megmentették az egykori kovácsműhelyt, ez volt az első múzeumuk. A XIX. századi kovácsműhely eredeti füstöskonyhával és parasztszobával látható. Itt élt és dolgozott a falu utolsó patkolókovácsa, Vörös Lajos kovácsmester. Majd a vízimalmot újították fel és működővé is tették. Az emberi értékek is beletartoznak az értékmegőrzésbe véleménye szerint, sorra fedezte fel a még megmaradt vagy újjászülető kismesterségeket, amelyekre érdemes odafigyelni és bevonni a közös munkába a mestereket. – Faluról származom, a Kiskunságból és a neveltetésem is arra késztettet, hogy foglalkozzam a helyi közösségekkel, aktív tagja legyek és fogjam össze ezeket – fogalmazott Márta István. – Az értékeket észrevettem és ez nekem is erőt adott. A múlt és az örökség megismerése, tisztelete és megóvása kötelezettségünk.

1989-ben hozta létre a Kapolcsi Művészeti Napokat, amely 1995-től vált Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljává. A rendezvényt 24 évig formálta és vezette. Részben ennek a tapasztalataiból, részben Janka unokáját figyelve hozta létre 2017-ben a Kapolcska Programot, amely független a nagy fesztiváltól. A közösségteremtés kiváló helyszíne a csodás múlttal és természeti és épített értékekkel bíró település.

Borítókép: Márta István (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.