Kulcsátadás és új csoportos tárlat Szentendrén

Kiállítás nyílt a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeiben hároméves alkotó munkájukat megkezdő művészek legfrissebb műveiből

2020. 10. 03. 10:15
null
2020.09.30. Szentendre A Szentendrei Régi Művésztelep 2020. évi műterem-pályázatának nyertesei a legfrissebb munkáikkal mutatkoznak be az Égen, Földön című tárlaton. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Égen, földön címmel nyílt meg a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek ünnepélyes kulcsátadásával egybekötött csoportos kiállítása, melyen a köszöntő beszédet Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár mondta. A művésztelep idei műterem-pályázatának nyertesei a legfrissebb munkáikkal mutatkoznak be a tárlaton. A különböző műfajú és technikájú alkotásokon keresztül betekintést nyerhetnek a látogatók a szentendrei művészkolónián zajló alkotómunkába.

– Ez a mai este kettős ünnep nekünk, nemcsak kiállítást nyitunk, hanem valami újnak vagyunk a kezdetén – mondta Tardy-Molnár Anna, a szentendrei Mank ügyvezető igazgatója. – Nálunk a művésztelepi pályázat kiemelt jelentőségű. Nemcsak azért, mert a művésztelepen mi együtt tölthetjük az itt alkotó művészekkel a mindennapjainkat, hanem azért is, mert mi ilyenkor kaphatunk közvetlen visszajelzést a magunk munkájáról – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Szólt arról is, hogy az érdeklődés a pályázataik és a munkájuk iránt nagyon sokat elmond arról, hogy a művésztársadalom hogyan értékeli azt a munkát, amit a Mank végez. – A Mank nem is olyan régen új irányt és új lendületet kapott, szélesebbre tártuk a kapukat, komplex művészetpedagógiai foglalkozásokat indítottunk, és tettük mindezt azért, mert hisszük és valljuk, hogy a műalkotások kizárólag a befogadókkal együtt válhatnak teljessé – emelte ki Tardy-Molnár Anna. Mint mondta, a kiállításnak, a képeknek nézők kellenek, a művészeknek pedig kell egy értő közösség, kellenek gyűjtők, kellenek vásárlók, kell út a piacra, és nekik, akik a művészek támogatásával foglalkoznak, ezt egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteniük.

A művészek látnak perspektívát a régi művésztelepen való alkotásban és abban, hogy közösen folytassák alkotói útjukat
Fotók: Kurucz Árpád

– Ha végigtekintünk azon a rengeteg pályázaton, azokon a hihetetlen minőségű terveken, amelyeket erre a művésztelepi pályázatra megkaphattunk, és ha megfontoljuk, hogy a régiek közül hányan szerették volna folytatni a munkát, akkor talán nem túlzunk, ha megállapítjuk, hogy jó irányba indultunk el, látnak perspektívát a régi művésztelepen való alkotásban, látnak perspektívát a művészek abban, hogy a Mankkal közösen induljanak el, és közösen folytassák alkotói útjukat – hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna. Szólt arról is, hogy munkájukat akkor tudják jól elvégezni, ha egy nagyon stabil hátországra számíthatnak. – Egy olyan hátországra, ahol egyértelmű és magától értetődő dolog, hogy a művészetet érdemes és szükséges támogatni. Abban a szerencsében van részünk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában egy ilyen hátországot tisztelhetünk – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Majd Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára szólt arról, hogy a Mank a jelentős festészeti hagyományokkal bíró szentendrei régi művésztelep kilenc műtermének három évre szóló bérletére írt ki pályázatot képzőművészek számára. – A bírálati eljárás lezajlott, a kiválasztott művészek munkáiból pedig kiállítás látható Égen, földön címmel. A kiállító művészek, akik a műteremkulcsokat szimbolikusan is átvették a megnyitó során: Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Krizbai Alex, Knyihár Amarilla és Martin Henrik.

Latorcai Csaba : a kormány kifejezi megbecsülését és köszönetét a művészeknek

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár szólt arról is: ez a kiállítás lehetőség arra, hogy tágítsuk saját életszemléletünket, s közben talán az eddig megszokott világról alkotott képünk is formálódik, új felismerésekkel gazdagodik. – A műtermek csodálatos, ugyanakkor mégis titokzatos, zárt világában megszülető művek maguk is kulcsokká válhatnak. A mindennapok rezdüléseire, szépségére vagy éppen kihívásaira reflektáló alkotások magában a művészben s talán a látogatókban is megnyitnak új dimenziókat – hangsúlyozta a közigazgatási államtitkár. Kiemelte, hogy a kormány kifejezi megbecsülését és köszönetét a művészeknek, akik őrzői és továbbörökítői annak a gazdag és színes örökségnek, amit magyar kultúraként tartunk számon, legyen az festészet, szobrászat vagy más művészeti ág. Beszélt arról is, hogy különösen fontos hangsúlyozni ezt a nemzeti összetartozás évében. – A kormány felelősséget érez minden magyarért, éljen a világ bármely pontján, s mindent megtesz azért, hogy segítséget nyújtson magyarsága, kultúrája, tradíciója, anyanyelve megőrzésé­ben, identitása megerősítésében. Ezért is született döntés arról, hogy a centenáriumi év megvalósítása érdekében a kabinet többletforrást biztosít az alkotóművészeti, múzeumi, történetkutatási, színházi, zenei tevékenységek támogatására, kiteljesítésére, több mint tízmilliárd forint összértékben, amelyből ötszázmillió forintban részesült a Mank – mondta Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár a megnyitó ünnepségen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.