Minden elemében megújult az SZFE 

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem minden elemében megújult, felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés kezdődött el, sikeres volt a felvételi időszak – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további, bruttó 135 millió forintos beszerzés is folyamatban van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 04. 17:25
null
2021.08.04. Budapest Vidnyánszky Attila, Szarka Gábor sajtótájékoztató Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott tegnapi eseményen bemutatták a sajtónak a színházi képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárással bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését.

– Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikeres végrehajtását. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amellyel további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez

– sorolta fel a fejlesztéseket Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal és 17 professzionális digitális keverő
Fotó: Kurucz Árpád

Vidnyánszky Attila, az Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak, minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes-tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlanak, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza. Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzéseken. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés volt, de csak tizennégy hallgatót vettek fel.

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök és Szarka Gábor kancellár a sajtótájékoztatón
Fotó: Kurucz Árpád

– Így is több hallgatót vettünk fel, mint az a korábbiakban szokásos volt. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel – mondta Szarka Gábor.

– A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, együtt, egy helyszínen színházi és filmes emberek tökéletes körülmények között taníthatják a szükséges szakmai ismereteket – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkednek meg egy nyári akadémián belül. Azt is elmondta, hogy szeptemberben mesterkurzust tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev. A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, száztíz színpadelem, háromszáz négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.