Vidnyánszky: Minden lényegi kérdésben egészen mást gondolunk

Új vezetőséget választ a kuratórium a Színművészeti élére – mondta el Vidnyánszky Attila, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol arról számolt be, miként zajlott a találkozó tegnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott vezetőivel.

Magyar Nemzet
2020. 09. 03. 13:48
VIDNYÁNSZKY Attila
Budapest, 2019. szeptember 16. Vidnyánszky Attila, a teátrum fõigazgatója a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényrõl tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeptember 1-jétől az egyetem fenntartója az alapítvány, így ha annak kuratóriuma kéri, a vezetésnek el kell jönnie a megbeszélésre – szögezte le az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila, aki elárulta: a találkozón egyetlen dologban értettek egyet, hogy hétfőtől el kell kezdődnie az oktatásnak, ami pedig a még hivatalban lévő vezetőség felelőssége.

A Kossuth-díjas rendező megjegyezte: reménytelenség érzését ébreszti az emberben, amiért nem közelednek egymáshoz az álláspontok.

– Most már fizikai valóságában is ott van az a zár, ami évtizedeken keresztül, generációkkal éreztette: nem kerülhetnek be az intézmény falai közé. Ahol kizárólagosság uralkodott filozófiák kapcsán. Ezt a zárat most a következő generáció építi tovább – fogalmazott a Nemzeti Színház igazgatója, hozzáfűzve: éjszaka azon gondolkodott, hogyan öröklődik át ez a konfliktus, s vajon lehet-e tenni bármit ellene?

Fotó: Bach Máté

A kuratórium elnöke a következőkben elmondta: üzenetüket, miszerint a diákokat továbbra is taníthatják kedvenc tanáraik, nem hallották meg.

– A tanárok nem tudják elképzelni, hogy mi is részt vegyünk a munkában, hogy helyet kapjunk a szenátusban, hogy a gondolataink beépüljenek a képzésbe – állapította meg keserűen Vidnyánszky Attila, aki hozzátette: a mostani vezetés és a diákok úgy vélik, az alapítvány dolga nem több, mint biztosítani a működéshez nélkülözhetetlen anyagiakat.

– Milyen autonómia az, amikor egyszínűség uralkodik, miközben sokszínűségről beszélnek? – tette fel a költői kérdést, majd kifejtette: a balliberális politikai pártok eszközként használják a diákokat.

– Amikor a megbeszélésen feltettük a kérdést: mit jelent, hogy be van zárva az intézmény, azt felelték: a tanároknak nincs köze a bezáráshoz, azt a diákok zárták be.

Befejezésként Vidnyánszky Attila kijelentette: új vezetőséget választ a kuratórium az egyetem élére, s el kell fogadni a tényt: mellettük másnak is lehetőséget kell kapnia, véget vetve a sok évtizedes igazságtalanságnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.