Újabb mentőcsomag a művészeknek

Részben állami szervezetek kapnak majd abból az 5,1 milliárd forintos többlettámogatásból, amelyről nemrég döntött a kormány, de művészeti csoportok és ágazatok is részesülnek az alapból. Ez a második mentőcsomag a koronavírus-járvány miatt veszteségeket elszenvedő kulturális szektornak, az összeget már a nyár közepén szétoszthatják az intézmények és egyes kulturális területek között.

Szilléry Éva
2020. 06. 14. 17:06
Kökény-Hámori Kamill
Budapest, 2016. július 27. Kökény-Hámori Kamill (k) Billy szerepében Sir Elton John és Lee Hall Billy Elliot címû musicaljének próbáján a Magyar Állami Operaházban 2016. július 27-én. A darabot Szirtes Tamás rendezésében július 29-én mutatják be. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia miatti bevételkiesés leginkább az előadó-művészeti ágazatot sújtja, ezért a kormány újabb többlettámogatásról döntött. Korábban ugyancsak a bevételkiesés miatti veszteség enyhítésére jött létre a Köszönjük, Magyarország! elnevezésű mentőcsomag, amelynek pályáztatását a nemzetstratégiai intézmények és szervezetek bonyolítják le, majd saját hatáskörben végzik az elbírálást is.

Ebből az alapból a Nemzeti Színház a független színészeknek, színházi dolgozóknak, bábszínészeknek tesz közzé felhívást, a Hagyományok Háza a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészeket, a Nemzeti Táncszínház a kortárs tánc művészeit segíti; a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ az artistáknak, cirkuszi dolgozóknak, a Petőfi Irodalmi Múzeum a könnyűzenei és egyéb előadóművészeknek, a Filharmónia Magyarország Kft. a komolyzenei alkotóknak, míg a BMC Budapest Music Center a fiatal dzsesszművészeknek nyújt segítséget.

A második többlettámogatási alap 5,1 milliárd forint, amely szintén elsősorban az előadóművészek, de a képzőművészek bevételkieséseit is pótolja.

L. Simon László országgyűlési képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, a színházak azért nem részesülnek külön ebből az alapból, mert elsősorban a szabadúszó színészeket, a háttérben dolgozó vállalkozó technikusokat hivatott ebben az ágazatban segíteni az alap. – A színházak ugyan nem tartottak előadásokat a veszélyhelyzet kihirdetése óta, bevételeik kiestek ugyan, de az előadásokkal járó egyéb költségeket megtakaríthatták. A színészek döntő többsége kőszínházi struktúrában bejelentett munkaviszonyban dolgozik, azok a színészek, akik vállalkozók, élhettek az adókedvezményekkel és egyéb pályázati úton megszerezhető támogatásokkal – hangsúlyozta L. Simon László.

Megnyugtatónak tartja, hogy a nyári színházak működése megkezdődhetett, a fesztiválok elmaradásával azonban a könnyűzenei élet könyvelhet el komolyabb hiányt. L Simon László lapunknak elmondta, a fesztiválok bevételkiesése még nyitott kérdés, hiszen egyelőre nem látják az ezen a területen jelentkező tényleges hiányt, és mindenekelőtt a szabadúszó alkotók támogatására fókuszálnak. Az augusztus 15-e utáni fesztiválpótszezont üdvözli, mert mint mondta, ameddig semmi nem indokolja a járvány miatti túlszabályozást, addig ezeket a rendezvényeket el lehet indítani.

A mostani alapból 200 millió forintot oszt majd ki pályázat útján a Petőfi Irodalmi Múzeum mint a Hangfoglaló Program kezelője a zenei szféra – zenei klubok és alkotóművészek – kárvallottjai között.

Másfél milliárd forint öt intézmény, a Magyar Állami Operaház, a Hagyományok Háza, a Zeneakadémia, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum között lesz elosztva.

Ezen túl különböző területek, művészeti csoportok kapnak támogatást a hamarosan pályázható alapból, a járvány miatti bevételkiesés függvényében. A Magyar Művészeti Akadémia egyik feladata például a kortárs alkotóművészek támogatása, így 150 millió forintot különít el műtárgyvásárlásra a kiállítások, aukciók nélkül maradt alkotóktól.

A kormányhatározatot követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerződést köt az érintett intézményekkel, amelyek azonnal pályáztathatják az alapot. Mint lapunknak a politikus elmondta, a Nemzeti Művelődési Intézet már a pályázatok szövegezésénél tart, várhatóan nyár közepétől lehet már pályázni a többlettámogatásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.