Kulturális-művészeti központ a Dunán

Haklik Norbert
2003. 04. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó művészeti-kulturális központtal gazdagodik ma a főváros. Délelőtt tízkor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 hajó – a rövidítés az Artemovszk 38-as hajótípus nevét takarja –, amely külcsínében, műszaki megvalósításában és programjait tekintve egyaránt egyedülálló színfoltja lesz a budapesti kulturális palettának.
Az A38 hajó megnyitójának alkalmából a fedélzeten három köztéri szobrot lepleznek le – Drabik István és Lois Viktor a hajó eredeti darabjaiból állították össze alkotásaikat. A kulturális központ arculatának középpontjában a zene áll: az állóhajón egy igen korszerű, úgynevezett ház a házban technikával kialakított koncertterem van, amely teljesen hangszigetelt. Az A38 kialakítása azt is lehetővé teszi, hogy a zenés műsorok közben a közönség tagjai kulturált körülmények között, nem a muzsikust, hanem egymás hangját hallva fogyaszthassanak el egy-egy frissítőt a hajó bárjainak valamelyikében. A hajón a bárok mellett egy étterem is található, amely – ha úgy adódik – konferenciateremként is működhet.

Az A38 hajó Maceo Parker szaxofonista koncertjével nyitja meg kapuit. A tengerentúli funkyszaxofonosok királya ma 21 órától ad zenekara kíséretével legalább háromórás koncertet. A hajó programján minden héten legalább négyszer szerepelnek koncertek, a magyarországi és a nemzetközi progresszív zenei élet neves személyiségeivel. Csütörtökön a Hot Pants Road Club nevű osztrák funkzenekar, valamint Badihali lépnek színpadra, pénteken a cseh Tara Fuki két csellóslánya, valamint az orosz Babsley koncertezik az A38 hajón, míg szombaton Walter Trout, a világ egyik vezető basszusgitárosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.